Channel Crossing to Life (2011) Frank Meisler

Over het kunstwerk

Het beeld herinnert aan de Joodse kindertransporten uit de jaren 1938-1939. Hierbij werden kinderen uit Duitsland, Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije en Polen via Hoek van Holland naar Engeland verscheept. Met behulp van Nederlandse burgers en vluchtelingenorganisaties wisten deze kinderen aan de deportaties te ontsnappen. Sommige kinderen kwamen goed terecht, maar anderen werden aan hun lot overgelaten en uitgebuit. Velen van hen zagen hun ouders nooit meer terug. Meisler vervaardigde hiernaast nog drie andere monumenten langs de Kindertransportroute in Gdansk, Berlijn en London. Het opgeleverde monument in Hoek van Holland vormt daarmee een onderdeel van een internationaal project.

Het beeld kwam tot stand met steun van diverse organisaties, onder meer de Association of Jewish Refugees. Het beeld werd officieel onthuld door Burgemeester Aboutaleb en werd geschonken aan de stad Rotterdam. Zowel kinderen uit Hoek van Holland, als overlevenden van de transporten destijds, waren bij de onthulling aanwezig.

lees meer
Over de kunstenaar

Frank Meisler (1929) van oorsprong geboren in Polen, studeerde architectuur aan de Universiteit van Manchester. Hij is internationaal actief als beeldhouwer en realiseert sculpturen in opdracht van (hoge) bestuurders in onder meer Israël, Duitsland, Rusland, Polen, Engeland en de VS. Een groot deel van zijn werk refereert aan de Joodse cultuur en geschiedenis. Meisler woont in Jaffa (Israël).

lees meer