Eenzaam Avontuur (Anna Blaman monument) (2010) Maria Roosen

Max Dereta
Over het kunstwerk

Het monument voor Anna Blaman heeft kunstenaar Maria Roosen in samenwerking met de in metaal gespecialiseerde kunstenaar Arild Veld ontwikkeld.

Anna Blaman (Ben Liever Als Man) is een pseudoniem van Johanna Petronella Vlugt. Deze vrijgevochten schrijfster schreef openlijk over haar lesbische verhoudingen. In 1956 werd ze bekroond met de P.C. Hooftprijs. In haar tijd was ze een opvallende verschijning in de stad, al rijdend op haar motor. Aanleiding voor het monument was het vijftigste sterfjaar van de Rotterdamse schrijfster (tevens uitgeroepen tot Anna Blamanjaar). Het monument is geplaatst in de buurt van het vroegere woonhuis van de Rotterdamse schrijfster. Daar hangt ook een portret aan de gevel als aandenken aan haar, geschilderd door Reclameatelier Leo Mineur. De motor is zeer gedetailleerd vervaardigd, waardoor het de indruk wekt dat je er zo op weg kunt rijden. Op verschillende plekken van de motor staan inscripties zoals ‘Anna Blaman’, ‘1928-1960’ en ‘Eenzaam Avontuur’.

Eenzaam Avontuur is een zeer aanraakbaar, geliefd en fotogeniek object. Klik hier om de fotoreportage ‘Motormomenten’ te zien gemaakt door een buurtbewoonster.

lees meer
Over de kunstenaar

Maria Roosen (Oisterwijk, 1957) volgde haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem. Ze is in het verleden onderscheiden met de Wilhelminaring (2006) en de Singerprijs (2009) voor haar gehele oeuvre. Haar werk bevindt zich in vele museum- en bedrijfscollecties in Nederland en België. Naast tentoonstellingen heeft ze ook diverse kunstopdrachten voor de (semi-) publieke ruimte verricht.

lees meer