Entree WORM (2011) Atelier Van Lieshout

Over het kunstwerk

De Entree WORM is een samenwerkingsproject geweest van Atelier van Lieshout met 2012 Architecten. De ontwerpen van Van Lieshout bestaan vaak uit een combinatie van architectuur, design en beeldhouwkunst. Zijn functionele manier van ontwerpen is ook terug te zien in de entree van WORM. Bijzonder aan dit project is dat het helemaal gerealiseerd is van hergebruikte materialen, onder meer afkomstig uit het oude pand van WORM en het zwembad Tropicana. De gevel, die los op de stoep staat, is een gemeentelijk monument. Omdat er in de oorspronkelijke situatie bij drukke concerten te weinig mensen door de deur zouden passen, is een deel van de gevel eruit gezaagd en vooruitgeschoven. Daarachter is een nieuwe entree ontstaan. Het ontwerp past goed in zijn omgeving en kan gezien worden als voorbeeld van creatief ruimtegebruik en ‘superuse’. Dit laatste is te danken aan de samenwerking met 2012 Architecten, die de hoofdvorm van het pand heeft ontworpen. Doordat een deel van de oorspronkelijke gevel naar voren is geplaatst op de stoep, is het nieuwe ontwerp van geroest staal pas echt goed zichtbaar wanneer je tussen de oude en nieuwe gevel gaat staan. Deze interventie lijkt een goede oplossing voor het behoud van cultureel erfgoed en het tegelijk mogelijk maken van experiment en vernieuwing. Het project laat goed zien waar WORM voor staat als ‘Instituut voor avantgardistische recreatie.’

lees meer
Over de kunstenaar

Joep van Lieshout (Ravenstein, 1963) is een internationaal bekende beeldhouwer en ontwerper, gevestigd in Rotterdam. Met zijn in 1995 opgerichte collectief Atelier van Lieshout heeft hij spraakmakende ontwerpen op zijn naam staan. Van Lieshout tast met zijn werk vaak ethische grenzen af, zoals zichtbaar wordt via het langlopende project ‘Slave City’. Van Lieshout is gelauwerd met diverse prijzen, waaronder de Charlotte Köhler prijs (1991), Prix de Rome (1992), Chabot Prijs (1997) en de Wilhelminaring (2000).

lees meer