The River (1984) Lon Pennock

Otto Snoek
Over het kunstwerk

Na de jaren veertig en vijftig, waarin de wederopbouw centraal stond, kwam er een kentering in de jaren zeventig: Rotterdam richtte zich op de recreatieve functie. Blaak zou een gebied worden waarin zowel geflaneerd kon worden door voetgangers, als waar autoverkeer zich kon verplaatsen. Een brede middenberm zou als voetgangersgebied functioneren. Van deze plannen werd later afgezien, maar het voorstel om een kunstwerk te plaatsen werd wel uitgevoerd: de keuze viel op Lon Pennock om een kunstwerk te ontwerpen. Pennock had lesgegeven aan de Academie van Beeldende Kunsten aan de Blaak en was vertrouwd met de omgeving. In 1984 werd het beeld geplaatst. Twee langwerpige stroken ijzer accentueren de hoogte, staand op de lengte-as van de Blaak en vormen een poort voor voetgangers die de Blaak oversteken. De twee elementen vormen een opvallende verticale bijdrage aan de stedelijkheid van het gebied. Ze doen denken aan obelisken of pilaren in een strakke moderne vormgeving. De beide delen hellen licht voorover, waardoor het beeld spanning krijgt. Door de komst van de Markthal in 2014 veranderde de verkeerssituatie rondom het beeld. Er moest een ‘links-af’ komen richting de parkeergarage onder de Markthal. Vanwege de veranderde omgeving van het beeld werd er besloten het kunstwerk te veranderen van ‘kleur’, zodat het niet weg zou vallen in de gehele entourage. Daarom heeft het werk sinds 2013 een goudtint.

lees meer
Over de kunstenaar

Lon Pennock (Den Haag, 1945) maakt naast veel abstracte formele sculpturen in de openbare ruimte, ook tekeningen en collages. Zijn beelden zijn reacties op of versterkingen van elementen in hun omgeving. Ze zijn voornamelijk gemaakt van metaal. Pennock is behalve beeldhouwer ook docent geweest aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

lees meer