Zonder titel (1994) Auke de Vries

Otto Snoek
Over het kunstwerk

Dit beeld dat Auke de Vries speciaal voor het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) ontwierp en dat een jaar na de opening geplaatst werd (in 1994), heeft een imposante omvang. De lengte bedraagt 35 meter, de hoogte 12 meter en het gewicht is 30.000 kg. Dat het beeld niet al bij de opening te zien was, heeft te maken met de werkwijze van De Vries. Hij vindt dat zijn beelden één moeten worden met het gebouw waarvoor hij ze ontwerpt en begint daarom pas wanneer het gebouw grotendeels voltooid is. In dit geval bedong hij een jaar om zijn beeld te maken. In zijn eigen woorden: “Het beeld en een gebouw maken samen één totaal. Met dat totaal houd ik me bezig. Een gebouw is iets dat we kennen, het is mooi of gek, maar het is een gebouw. Een beeld is een grotere onwaarschijnlijkheid, zal als een toneelspeler in het veld moeten staan. En de toneelspeler kan niet zonder dat veld“. Het beeld is geplaatst in de vijver van Het Nieuwe Instituut (voorheen het NAi) en weerspiegelt het gebouw ontworpen door architect Jo Coenen. Het is afgestemd op de schaal en maat van de omgeving als geheel. Evenals het gebouw zelf heeft de sculptuur aan de bovenzijde een open structuur. Auke de Vries koos voor expressieve vormen en kleuren.

lees meer
Over de kunstenaar

Auke de Vries (Bergum, 1937) is een Haagse beeldhouwer. Aanvankelijk was hij graficus en etser en kreeg in 1959 de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst. In de jaren zeventig begon hij met de metalen sculpturen waarmee hij landelijke bekendheid zou krijgen. In 1997 kreeg hij de Ouborgprijs.