Beeldentuin op het dak van de Bijenkorf

Aad Hoogendoorn

Tentoonstelling: 03/06 – 25/06/2017
Locatie: De Bijenkorf

In het kader van Rotterdam Architectuurmaand en op initiatief van de Rotterdamse Dakendagen is er een beeldentuin aangelegd op het dak van de Bijenkorf. In de beeldentuin is een unieke verzameling vroege wederopbouwkunstwerken te zien. Een kleine bronzen versie van De verwoeste stad van Ossip Zadkine wordt tentoongesteld in het trappenhuis naar het dak. De grote versie van De verwoeste stad werd ooit anoniem geschonken door de Bijenkorf aan de stad Rotterdam.

De beeldentuin op het dak van de Bijenkorf kan worden bereikt door vanaf de derde verdieping via het personeelstrappenhuis de trap naar boven te nemen. Er zijn hosts van CBK Rotterdam aanwezig die meer kunnen vertellen over de geplaatste beelden. Het dak is te bezoeken tijdens de openingstijden van de Bijenkorf Rotterdam op:
Zaterdag 3 en zondag 4 juni
Zaterdag 10 en zondag 11 juni
Zaterdag 17 en zondag 18 juni
Zaterdag 24 en zondag 25 juni

Rotterdam telt vele honderden kunstwerken en monumenten in de openbare ruimte. Die traditie begon in 1940 met een reeks sculpturen op de Coolsingel. Vlak na het bombardement van 14 mei 1940 werden er al nieuwe kunstwerken op de Coolsingel geplaatst. Vijf sculpturen in deze beeldentuin tonen de nieuwe helden van het Rotterdam van na 1940: De architect, De steenhouwer, De puinruimer en De opbouwwerkers – stoere Rotterdammers, die samen de stad weer opbouwden. De ellende van het bombardement werd in steen herdacht (Vrouw en kind), en de oorsprong van Rotterdam wordt zichtbaar in De visser en zijn zoon.

In de Bijenkorf is ook een kleine bronzen versie van De verwoeste stad van Ossip Zadkine te bekijken. De grote versie van het beroemde beeld werd in 1953 anoniem geschonken door de Bijenkorf aan de stad Rotterdam. De oprichters en directieleden van het concern hadden namelijk een grote liefde voor beeldende kunst. Het kunstwerk van Naum Gabo dat voor de winkel staat werd gebouwd in opdracht van de Bijenkorf, en hoort nog steeds bij het pand. Beide kunstwerken zijn opgenomen in de collectie van Sculpture International Rotterdam.

Vier van de wederopbouw kunstwerken (De opbouwwerkers, De visser en zijn zoon en Vrouw en kind) die nu op het dak van de Bijenkorf staan, waren tijdens Uproot Rotterdam tijdelijk te zien in het Museumpark tijdens Rotterdam Viert De Stad! Lees meer over de rol die kunst speelde in de wederopbouw van Rotterdam in het boek Beelden. Stadsverfraaiing in Rotterdam sinds 1940 geschreven door Siebe Thissen. Dit tijdelijke beeldenpark wordt gerealiseerd op initiatief van de Rotterdamse Dakendagen, met medewerking van de Bijenkorf, Museum Rotterdam en CBK Rotterdam. Het project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam en Rotterdam Festivals.