Jazzin' Around

Max Dereta

Datum: Vrijdag 18 mei 2018
Tijd: 17.00 uur
Locatie: Café Timmer, Oude Binnenweg 120

Rotterdam is een echte jazzstad en dat wordt gevierd op vrijdag 18 mei. Dan wordt de veertiende en nieuwste striptekening in de Rotterdamse reeks jazzportretten onthuld bij café Timmer. Na deze onthulling volgt een muzikale avond, waarin ook de afronding van de restauratie- en reconstructiewerkzaamheden aan de Oude Binnenweg door Woonstad Rotterdam wordt gevierd. Het programma wordt verzorgd door BKOR, R’JAM en Woonstad Rotterdam.

Programma 18 mei
Het jazzfeest op de Oude Binnenweg begint om 17.00 uur bij café Timmer. Daar onthult Dennis Lausberg (domeindirecteur Woonstad Rotterdam) het jazzportret van Annie de Reuver op emaille, gemaakt door striptekenaar Erik Kriek. Annie de Reuver was één van de populairste Nederlandse zangeressen in de jaren ’40 en ’50 van de 20e eeuw. Na de onthulling begeleidt het 8-koppige paradeorkest Streetbeat Empire met Arno ‘Hairy Man’ Bakker je naar het Eendrachtsplein. Daar speelt een speciaal jazzkwintet samengesteld door Salle de Jonge. Het kwintet bestaat uit Kim Hoorweg (vocals), Jasper van Damme (alto saxophone), Alexander van Popta (piano), Thomas Pol (double bass) en Salle de Jonge (drums en MD). Zij spelen nagelaten materiaal van de geportretteerde jazzlegendes. Daarna vertelt Stichting R’JAM meer over de Jazzroute en jazz in Rotterdam.

Jazzstad Rotterdam
Rotterdam kan met recht de jazzstad van Nederland genoemd worden; de muziek deed zijn intrede toen de havens werden gebouwd en is nu niet meer weg te denken uit het culturele klimaat van de stad. Er zijn verschillende jazzpodia in de stad en natuurlijk trekt het North Sea Jazz festival ieder jaar de beste jazzmusici van over de hele wereld.

De Rotterdamse jazz- & stripportrettengalerij
Om het Rotterdamse jazz-erfgoed te eren hebben initiatiefnemer Rotterdam Jazz Artists Memorial (R’JAM) en BKOR samen gewerkt aan de Rotterdamse jazz- & stripportrettengalerij, die bestaat uit veertien kleine en grote illustraties op en rond de Oude Binnenweg. Alle ontwerpen van overleden Rotterdamse jazzcoryfeeën zijn gemaakt door bekende striptekenaars. Het project liep parallel aan het grootschalige restauratieproject van Woonstad Rotterdam in deze straat.

Kijk en luister mee!
De Rotterdamse jazz- & stripportrettengalerij is deels te bewandelen via de Jazzroute, maar ook te beluisteren op de vinyl elpee Jazz from R’JAM met nummers van legendarische Rotterdamse jazzmuzikanten.

De jazz- en striproute is gerealiseerd door BKOR (programma van CBK Rotterdam) en Rotterdam Jazz Artists Memorial (R’JAM). Het project is mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van Bureau Binnenstad, Gemeente Rotterdam (Sport & Cultuur, Gebiedscommissie Centrum), Erasmusstichting, Stichting Bevordering van Volkskracht, Prins Bernhard Cultuurfonds en CBK Rotterdam. Projectbegeleiding: Caro van der Pluijm. Met speciale dank aan Skala Lokala en jazzkenner Hans Zirkzee.