Kaapse kleur

Aad Hoogendoorn

Datum: Vrijdag 25 augustus 2017, 16.00 – 18.00 uur
Locatie Z-files #19: Verhalenhuis Belvédère
Toegang: Gratis

Deze zomer worden negen ornamentenlijsten met daarin gerestaureerde en nieuwe kunstwerken in de Rotterdamse wijk Katendrecht opgeleverd. De schilderingen worden gerealiseerd in het project Kaapse kleur van Verhalenhuis Belvédère en BKOR. De afbeeldingen gaan over Katendrecht en Kaapse kunstenaars en artiesten. Onder andere werken van Daan van Golden, Dolf Henkes, Wally Elenbaas, Louis van Roode en portretten van Johnny Hoes en Leo Mineur zijn opgenomen in de selectie, die werd gemaakt in samenspraak met bewoners. Op 25 augustus wordt de afronding van Kaapse kleur gevierd met de 19e editie van Z-Files, Kunst en de Stad.

De beeldend kunstenaars Wally Elenbaas, Dolf Henkes, Louis van Roode en Daan van Golden woonden allen op Katendrecht. Niet alleen de aanwezigheid van kunstenaars, maar ook die van muziek zijn onlosmakelijk verbonden met de cultuurgeschiedenis van de Kaap; denk aan Johnny Hoes. Die kleurrijke cultuurgeschiedenis wordt gevierd dit jaar. Dankzij de aanwezigheid van veel beeldende kunst – sculpturen en muurschilderingen – heeft het schiereiland Katendrecht al een klein buitenmuseum. Daar worden nog eens negen muurschilderingen aan toegevoegd – sommige nieuw, andere opgeknapt.

De 19e editie van de Z-Files reeks is een talkshow in Verhalenhuis Belvédère. In een publieksprogramma van anderhalf uur worden de ornamentenlijsten en nieuwe schilderingen nader bekeken en besproken. Wat betekenen de afbeeldingen voor Katendrecht, en wat betekent Katendrecht nu nog voor de artiesten en makers van de schilderingen? Anna Visser presenteert deze Z-Files, die wordt geopend door wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg). In interviews met betrokkenen en bewoners en via een column van Jan Oudenaarden komt de rijke culturele geschiedenis van Katendrecht aan bod. Ook worden de resultaten van de Summer School (het Kaapse kleur educatieproject voor kinderen tussen 9 en 12 jaar) bij Verhalenhuis Belvédère gepresenteerd. De Summer School vindt plaats van 7 t/m 11 augustus en bestaat onder andere uit cursussen ‘XL schilderen’ en ‘interviewen’. U kunt zich aanmelden via Verhalenhuis Belvédère.

Kaapse kleur is een project van BKOR. De restauraties zijn uitgevoerd door Reclame Atelier Leo Mineur. De randprogrammering van Kaapse kleur is ontwikkeld in samenwerking met Verhalenhuis Belvédère. Kaapse kleur kwam tot stand met steun van Woonstad Rotterdam, crowdfunding en werving door bewoners, Opzoomer Mee, Verhalenhuis Belvédère, Job Dura Fonds, Bevordering van Volkskracht, Elise Mathilde Fonds, Erasmusstichting, Verzameling van Wijngaarden-Boot en het Deltaport Donatiefonds.

Gerelateerd

Bewoners verdedig je nest met vrede

Overslag in de haven

Johnny Hoes

Leo Mineur

Schot in de roos

Twee jongens van Katendrecht

Zonder titel