Nieuwe jazzportretten en albumpresentatie 'Jazz from R'jam'

Max Dereta

Datum: Vrijdag 20 oktober 2017
16.00 u: Inloop Theater Rotterdam Schouwburg (Schouwburgplein 25)
17.00 u: Onthulling Oude Binnenweg, hoek Mauritsstraat
17.20 u: Albumpresentatie Rotown (Nieuwe Binnenweg 19)

Op vrijdag 20 oktober worden twee nieuwe jazzportretten onthuld. Een portret van Meijer Wery gemaakt door illustrator Joost Swarte en een portret van vocalist Rita Reys getekend door Wilbert Plijnaar. Daarna wordt de elpee Jazz from R’JAM gepresenteerd.

Om 16.00 uur wordt in de Schouwburg het Cross Comix festival geopend; een festival dat cross-overs tussen beeld en kunst, politiek, technologie, wetenschap, media en filosofie toont en onderzoekt. Als onderdeel van de opening is op de mediawand van de Schouwburg een documentaire over de gerealiseerde strip- en jazzroute te zien. Jack Kerklaan opent het festival en vertelt over het initiatief van Rotterdam Jazz Artists Memorial (R’Jam). Bert Vuijsje, auteur van het boek Rita Reys: Lady Jazz, en striptekenaar Robert van der Kroft bespreken het nieuwe portret van Reys gemaakt door Wilbert Plijnaar. Hans Zirkzee (auteur van Jazz in Rotterdam) en illustrator Joost Swarte geven toelichting op het portret van Meijer Wery en gaan in gesprek met Jenny Wery.

Na de opening in de Schouwburg neemt Kerklaan de gasten, onder muzikale begeleiding van multi-instrumentalist Jos Valster, mee naar buiten om Meijer Wery officieel te onthullen. Bij café Sijf draait DJ André Dadi speciale opnames van Chris Thiell. Eerder gerealiseerde portretten in de strip- en jazzroute zijn van Nico de Rooy (illustratie van Martin Lodewijk), Mitsey Smeekens (illustratie van Lorenzo de Bruin), Piet Noordijk (illustratie van Dick Matena), David de Groot (illustratie van Wouter Tulp), Louis de Vries (illustratie van Peter Pontiac), Piet le Blanc (illustratie van Robert van der Kroft), Dick Rijnooij (illustratie van Theo van den Boogaard), Jaap Valkhoff (illustratie van Martin Valkhoff),  Rob Franken (illustratie van Jan Kruis) en Tony Viola (illustratie van Louise Lagerweij. In 2018 wordt de de complete oplevering van de route gevierd.

Daarna is er de albumpresentatie van de elpee Jazz from R’jam in Rotown onder leiding van RTV Rijnmond presentator en programmamaker Ronald Vonk. Op dit album zijn de twaalf geportretteerde jazzmuzikanten te beluisteren. Jazz from R’jam is samengesteld door Vonk en uitgegeven door CBK Rotterdam. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Rob Maas en de 90-jarige, oudste jazz discjockey van Nederland, Dick A. van den Berg.