Onthulling Stieltjesmonument op zaterdag 9 september

Aad Hoogendoorn

Datum: Zaterdag 9 september, 15.30 uur
Locatie: Burgemeester Hoffmanplein, Noordereiland

Voor het eerst in de geschiedenis zal het Stieltjesmonument op het Noordereiland er uitzien zoals het ooit is ontworpen. De plaatsing van het witmarmeren portretmedaillon wordt gezien als de bijzondere finale van de restauratiewerkzaamheden aan het monument. Eilandbewoners vonden in BKOR een partner bij de ontwikkeling van het gebied, samen met gemeente Rotterdam. Zij werkten intensief samen om de kwaliteit van de publieke ruimte met kunst en groen te verbeteren.

Met de oplevering van het Stieltjesmonument, op initiatief van Stichting Montmartre aan de Maas, worden ook het Burgemeester Hoffmanplein en Ons Park aan het Heftalud op het Noordereiland onder de aandacht gebracht. Beide locaties ondergingen een make-over – het plein in 2017 en het park in 2015 – in gang gezet door betrokken bewoners. Het monument komt nu prachtig tot zijn recht op het vernieuwde Burgemeester Hoffmanplein, dat op basis van oorspronkelijke ontwerptekeningen is gerealiseerd en een romantische sfeer heeft gekregen. Er zijn rondom de onthulling verschillende activiteiten in Ons Park aan het Heftalud met speciale aandacht voor het in 2015 geplaatste kunstwerk ‘Giraffen’ van Kees Timmer (1903-1978).

De officiële onthulling van het Stieltjesmonument vindt plaats om 15.30 uur. Daarna, om 16.00 uur start het programma in Ons Park met een hapje en drankje en verschillende tours rondom kunst, erfgoed en groen. Villa Zebra verzorgt deze middag een workshop voor kinderen: Maak je eigen Timmerbeeld.
Het Stieltjesmonument werd in 1884 aan het Burgemeester Hoffmanplein op het Noordereiland onthuld. Het beeld van de Duitse architect Eugen Gugel werd ontworpen ter nagedachtenis aan de waterstaatkundige ingenieur Thomas Joannes Stieltjes, die leefde van 1819 tot 1878. Stieltjes wordt gezien als ‘de architect van de Rotterdamse havens’. Het originele portretmedaillon van ingenieur Stieltjes werd ontworpen door beeldhouwer Eugène Lacomblé.

Ons Park aan de voet van de Willemsbrug in Rotterdam is ontstaan uit het zogenaamde ‘bottom-up’-tuinieren, naar Amerikaans voorbeeld ook wel ‘garden guerrilla’ genoemd. Het nieuwe park werd ontworpen door Ronald van den Bos (Stadsontwikkeling) en Anne Mieke Backer.

Betrokken partners en financiering: Werving financiën ten behoeve van het Noordereiland: BVN (de voormalige bewonersvereniging Noordereiland), Stichting Montmarte aan de Maas en Anne Mieke Backer. Historisch onderzoek Noordereiland, Burgermeester Hoffmanplein, Stieltjesmonument: Anne Mieke Backer, Arij de Boode, uitgeverij de HEF. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Stadsbeheer financierden de restauratie van de naald, die werd uitgevoerd door MeestersIn. De reconstructie van het hekwerk werd mogelijk gemaakt door Stichting Montmartre aan de Maas, die financiering vond bij de Erasmusstichting, G.Ph. Verhagen-Stichting, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting Behoud en Beheer Burgermeester Hoffmanplein, Stichting STOER, Prins Bernard Cultuurfonds en anonieme giften. De kopie van het originele medaillon werd mogelijk gemaakt door CBK Rotterdam, G.Ph. Verhagen-Stichting en Stichting Montmartre aan de Maas. Deze werd vervaardigd door MeestersIn, in overleg met Museum Boijmans Van Beuningen en BKOR.

Met dank aan: Anne Mieke Backer, Ronald van den Bos, Marjo Stenfert Kroese, Ad Oskam, gemeente Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen.