Bleekneusjes (2022) Martin Lodewijk

foto Fred Ernst
Over het kunstwerk

Op maandag 19 december 2022 vond in aanwezigheid van burgemeester Aboutaleb de onthulling plaats van het monument Bleekneusjes. Het kunstwerk is ter herinnering aan de Rotterdamse kinderen én hun gastgezinnen in de hongerwinter tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de laatste jaren van de oorlog zijn er in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Gelderland en Overijssel circa 18.000 kinderen uit Rotterdam opgevangen om aan te sterken. Deze zogenoemde ‘bleekneusjes’ vonden bij gastgezinnen in deze provincies een liefdevol, warm nest en kwamen weer op krachten door het voedzame eten. De gastgezinnen uit de noordelijke provincies hebben het verschil gemaakt voor deze Rotterdamse kinderen. De opvang bij de gezinnen betekende letterlijk hun redding om te voorkomen dat ze van de honger, die in Rotterdam rondwaarde, zouden zijn gestorven. Er zijn nog veel ‘kinderen’ die met dankbaarheid aan die periode terugdenken.
In opdracht van BKOR ontwierp striptekenaar Martin Lodewijk (1939), die zelf ook de oorlog en hongerwinter meemaakte, het kunstwerk. Bleekneusjes is geplaatst op de gevel van de nieuwbouw aan de Westewagenstraat en 2e Westewagenhof; de plek waar ooit een vrachtwagenloods van Vervat Transport stond die meehielp met het evacueren van kinderen naar het noorden en oosten. Initiatiefnemer voor dit monument is Steef Rietbergen. Het project is mede mogelijk gemaakt door gemeente Rotterdam en Matrans Holding/Vervat, in nauwe samenwerking met vastgoedontwikkelaar Leyten en Klunder Architecten.

lees meer
Over de kunstenaar

Martin Lodewijk (Rotterdam, 1939) is al vijfenzestig jaar striptekenaar. Hij groeide op in het naoorlogse Rotterdam met Nederlandse tijdschriften als RobbedoesHeroic en Tom Poes Weekblad. Maar ook met Amerikaanse comics, die in de havenstad Rotterdam gemakkelijk te vinden waren in tweedehandsboekwinkeltjes. Lodewijk probeerde al vroeg zelf strips te maken en met succes: al op 17-jarige leeftijd publiceerde hij cartoons en strips bij het Rotterdamse bedrijf ATH voor blaadjes (BoleroMascotte) en boekjes (RuimtevaartArent Brandt). Zijn bijdrage aan de stripwereld omvat de alom bekende sciencefictionreeks Storm en scenario’s voor allerhande series in het detective-, avonturiers-, western-, fantasy- en riddergenre. Het meest bekend is hij als auteur van de stripreeks Agent 327, een strip van hoog niveau, waarin hij bovendien kans ziet zijn diepe liefde voor zijn geboortestad Rotterdam vast te leggen.

lees meer