In de verte een zwaan (2011) Klaas Gubbels

foto Otto Snoek
Over het kunstwerk

Sinds april 2011 staat in de Provenierssingel het beeld In de verte een zwaan. Dit kunstwerk is gemaakt door beeldend kunstenaar Klaas Gubbels op verzoek van omwonenden en maakt deel uit van het Singelplan. Gemeente Rotterdam heeft namelijk een aantal jaren uitgetrokken om de romantische singels van Rotterdam te renoveren en vroeg CBK Rotterdam om advies. BKOR ontwikkelde met Han Goan Lim en Albert Kliest het zogenaamde Singelplan, waardoor kunstwerken werden gemaakt die aansluiten op het karakter van de verschillende singels. Eén van die werken is dit kunstwerk, In de verte een zwaan. Het centrale motief in het werk van Klaas Gubbels is de koffiekan. Met minimale ingrepen roept hij daarmee telkens een ander beeld op. Hij werkt met eenvoudige vormen in strakke lijnen en opvallende kleuren. Enige humor is hem niet vreemd: drie gestapelde knaloranje koffiepotten doopte hij In de verte een zwaan. In Gubbels’ ogen harmonieert het felgekleurde beeld perfect met het donker van het water en het groen van de bomen. Na voltooiing toonde hij zich opgetogen dat een waterhoen vlak achter het beeld ging nestelen en dat een tak van een treurwilg zich na een windvlaag over het beeld heeft gevleid. Ahmed Harika (de toenmalige portefeuillehouder Kunst en Cultuur van de deelgemeente Noord) onthulde het kunstwerk. Hij sprak trotse woorden dat de deelgemeente opnieuw een hoogwaardig kunstwerk rijker is. Gubbels, die vooral schildert en in grafische technieken werkt, maakte nog niet eerder een beeld voor de openbare ruimte van Rotterdam. Bij de onthulling op 3 april 2011 vertelde Gubbels ook trots te zijn een beeld te mogen maken op deze voor hem historische plek. Hij groeide namelijk op in deze buurt in de tijd dat Rotterdam nog in de wederopbouw verkeerde. Op verzoek van Gubbels, die tegenwoordig in Arnhem woont, trad bij de onthulling Gerard Cox op, want als kind hebben ze nog samen gevoetbald. Cox zong een aantal schlagers, zoals ‘Diep in mijn hart kan ik niet boos zijn op jou’ van Japie Valkhoff. In de verte een zwaan is de eerste uit een reeks kunstprojecten bestemd voor de Spoor- en Provenierssingel. De kunstwerken In de stad / De jonge mens op het eiland van Henk Visch en Kryptonian Ice Lake van Onno Poiesz en Guido Marsille op de Spoorsingel behoren ook tot het Singelplan.
Na ruim een decennium moest In de verte een zwaan gerestaureerd worden. Op verzoek van de kunstenaar heeft het beeld zelfs een nieuwe kleur gekregen, zodat het beter opvalt in de omgeving. In plaats van knaloranje is het nu felgeel. Eind 2022 werd het gele kunstwerk weer teruggeplaatst in het water.

lees meer
Over de kunstenaar

Klaas Gubbels (Rotterdam, 1934) volgde in de jaren ’50 diverse opleidingen, waaronder de Technische school in Rotterdam en de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam en Arnhem. De kunstenaar is het meest bekend door zijn stillevens van tafels, stoelen en koffiekannen, waarbij hij strakke lijnen en opvallende kleuren hanteert. In de jaren ’70 was Gubbels verbonden aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, waar hij samenwerkte met andere schilders en grafici, zoals Hannes Postma en de beeldhouwer Kees Franse.

lees meer