Plein Loods 24 (1999) Pieter Figdor & Paul Achterberg

foto Otto Snoek
Over het kunstwerk

Op deze plek in het voormalig gebied van het Gemeentelijk Handelsterrein heeft gedurende de Tweede Wereldoorlog Loods 24 gestaan. Deze loods werd in de oorlog gebruikt als verzamel- en doorgangsplaats voor Joden uit Rotterdam en de Zuid-Hollandse eilanden. Via Westerbork werden de Joden naar Oost-Europa gedeporteerd om daar te worden vermoord. Plein Loods 24 is een gedenkplaats die herinnert aan de in totaal 12.000 Joden die tussen 30 juli 1942 en eind juni 1943 werden verzameld voor deportatie. Slechts enkelen keerden terug. Plein Loods 24 bestaat uit: een bank met inscriptie verwijzend naar de plek waar Loods 24 heeft gestaan; een verlichtingselement bestaande uit vijf lichtmasten, een ontwerp van architect Pieter Figdor; en een stalen sikkelvorm in het grasveld. Het gehele plein is ontworpen door landschapsarchitect Paul Achterberg. De vijf houten verlichtingsmasten vormen een lichte ruimte om gedachten verbonden met de geschiedenis van deze plaats een plek te geven. Op 30 juli 1999 werd het nieuwe herdenkingsmonument Plein Loods 24 geopend door burgemeester Opstelten. Hierbij werd de tekst ‘Wij zullen allen bij dat licht / gedenken met betraand gezicht / en zonder woorden’ uitgesproken. Op 30 juli wordt Plein Loods 24 door de joodse gemeenschap gebruikt voor individuele herdenkingen bij het lichtelement. Ga voor meer informatie naar de website van Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument of naar Nationaal Comité 4 en 5 mei.

lees meer
Over Pieter Figdor

Pieter Figdor is architect en oprichter van het architectenbureau Public Domain Architects (PDA). Figdor ontwierp onder meer het Drijvend paviljoen, een opvallend evenementencomplex van drie drijvende halve bollen in het water, dat van 2010 tot 2020 in de Rijnhaven lag.

lees meer
Over Paul Achterberg

Paul Achterberg is landschapsarchitect. In 1992 richtte hij Atelier Quadrat op, een maatschap voor stedenbouw, landschap en architectuur. In 2020 is hij uit de maatschap teruggetreden.

lees meer