Reflecties (2007) Michiel Voet & Jeroen Bisscheroux

foto Jacques Kleisterlee
Over het kunstwerk

Eind maart 2007 onthult Orhan Kaya (wethouder Participatie & Cultuur) een vissteiger aan de Venkelsingel in Hoogvliet. De vissteiger met de titel Reflecties is ontworpen door de kunstenaars/ontwerpers Bisscheroux en Voet. In 2002 kreeg de buitenruimte van de Venkelsingel een nieuwe inrichting. Hoogvliet wilde daarbij de bewoners, en vooral de vissers onder hen, een ontmoetingsplek aan het water bieden. Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam nodigde Jeroen Bisscheroux en Michiel Voet uit om een ontwerp te maken, dat in de toekomst zou kunnen dienen als prototype voor andere verblijfsplekken langs het water. De kunstenaars hebben een ontwerp gemaakt voor een verblijfsplek met multifunctioneel gebruik. Uit schijnbaar neutrale bouwelementen kunnen verschillende verblijfsplekken worden samengesteld, die weer verschillend van betekenis en aard kunnen zijn. De houten vissteiger is geplaatst op het talud van de singel, in de bocht van een verbreed deel. “Niets doen. De tijd voorbij laten gaan. Het lijkt een schaars goed in deze tijd. Een plek ontwerpen om het niets-doen te activeren. Het is een paradox die ons zeer aanspreekt. Het organiseren van een plek om naar het water te kijken, om te lummelen, om te kletsen. Kijken naar een dobber, kijken naar de reflecties in het water. Afspreken met een geliefde. Zelfs de verveling heeft een geldig alibi om te bestaan. Maar ook een toevallige ontmoeting of een geënsceneerd gesprek kan besloten liggen in het gebruik van Reflecties ”, aldus Jeroen Bisscheroux en Michiel Voet.

lees meer
Over Michiel Voet

Michiel Voet (Amsterdam, 1964) is cum laude afgestudeerd aan de Rietveld Academie. In 1992 won hij de Gerrit Rietveldprijs. Met Jeroen Bisscheroux vormt hij een kunstenaarsduo, die in Amsterdam gevestigd zijn. Ze realiseren regelmatig kunstopdrachten in de openbare ruimte, waarbij vorm en functie vaak gecombineerd worden.

lees meer
Over Jeroen Bisscheroux

Jeroen Bisscheroux (Heerlen, 1963) beweegt zich als kunstenaar op de snijvlakken van beeldende kunst, vormgeving, kleinschalige architectuur en community art –projecten.
Hij realiseert projecten als individu, maar ook in samenwerkingsverbanden, zoals het werk Reflecties tot stand is gekomen met Michiel Voet. Zijn werkterrein bevindt zich in de openbare ruimte, tijdelijke projecten voor de openbare ruimte, exposities en concept ontwikkeling voor de stedelijke ruimte.

lees meer