Wie meer wil weten moet woorden eten (2008) Toni Burgering

foto Max Dereta
Over het kunstwerk

Op 20 september 2008 werd een lichtkunstwerk onthuld door Carlos Gonçalves, voorzitter van de voormalige deelgemeente Delfshaven. Sindsdien prijkt een dichtregel van Gerrit Kouwenaar in neon uitgevoerd op de gevel van de openbare bibliotheek. Het werk pastte in het lichtplan ‘Mathenesserkwartier’, dat het CBK Rotterdam liet ontwerpen door kunstenaar Toni Burgering. Het plan was om de hele buurt te verlichten met kunstwerken en neonstrepen. Het CBK voerde dit met een aantal kunstenaars uit. Voorheen ontwierpen kunstenaars en winkeliers namelijk al lichtbakken voor winkels aan de Grote Visserijstraat en werd de Mathenesserweg gesierd met een neon lichtlijn, óók naar een idee van Burgering. De dichtregel Wie meer wil weten moet woorden eten komt uit de bundel “Een geur van verbrande veren” (1991) van Kouwenaar. Het hele gedicht luidt:
“Wie meer wil weten moet woorden eten
Nadat zijn woord de droom had ontsloten maakte hij de kast met de geheime lade
Nadat het vlees hem ontwende bekende hij zich tot de voortdurendheid der materie
Nadat de bladzij leeg was geschreven verdampte de lethe, wie meer wil weten moet woorden eten”
De Lethe uit de Griekse mythologie is een rivier in de onderwereld, waaruit de doden drinken om hun aardse leven te vergeten. Tijdens de onthulling liepen poëzie-obers rond om gedichten naar keuze voor te dragen. De dichtregel werd kort na zonsondergang aangezet en Toni Burgering droeg het gehele gedicht van Gerrit Kouwenaar voor.

lees meer
Over de kunstenaar

Toni Burgering (Barneveld, 1937 – Leiden, 2017) volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. Lange tijd werkte en woonde hij in Rotterdam. Burgering werkte met gekleurd neonlicht. Hij maakte onder andere de dichtregel van Lucebert ‘Alles van Waarde is Weerloos’ in 1978 op het dak van een voormalig verzekeringsgebouw aan de Blaak. Burgering raakte in de ban van neon na een verblijf in de jaren zestig in Amerika. Hij was van dichtbij getuige van de lancering van de Apollo 11 op Cape Kennedy.

lees meer