The shadow of the image (1998) Kamiel Verschuren

Kamiel Verschuren
About the artwork

With the new construction of the Multifunctional Accomodation (MFA) in Oud-Charlois, it was proposed to include visual art in the functional closure of the inner courtyard behind it. Artist Kamiel Verschuren made a proposal for the staircase to the lower garden, the ramp parallel to the stairs and a terrace. The starting point was the paradoxical situation that if you exclude someone else, you are actually locking yourself up. To make this clear, Kamiel Verschuren made a construction that opens when you close it and closes when you open it. This led to a special fence with a concrete keystone. There are concrete tree stumps of various sizes on the staircase. These represent the transition from an urban environment to the natural inner garden. The design is an interpretation of space, of the continuous movement, of inclusion and exclusion, as befits the inner garden behind this street.

read more
About the artist

Kamiel Verschuren (1968) is an interdisciplinary artist who lives and works in Rotterdam. His work focuses on researching and expanding the concept and the existential experience of space through drawings, photography, (graphic) designs, sculptures, text or sound installations, architectural or landscape projects, social actions and public events.

read more