Ilja van Heijningen aan de slag als programmaleider BKOR

foto BKOR archief

De nieuwe programmaleider BKOR is Ilja van Heijningen. Met haar komst is het team, dat middels Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR) en Sculpture International Rotterdam (SIR) zorgt voor beeldende kunst in de publieke ruimte van Rotterdam, weer op volle sterkte. Eén van de belangrijke uitdagingen van Van Heijningen is het definiëren van een nieuw meerjarenplan waarmee Rotterdam zijn naam als belangrijke beeldenstad in Nederland nieuwe inhoud kan geven.

Ilja van Heijningen (Eindhoven, 1970) studeerde Algemene Letteren, Kunstbeleid- en management aan de Universiteit Utrecht. Na haar studie ging zij aan de slag als communicatieadviseur bij onder andere IFFR, Showroom MaMa, Rotterdam Festivals en Codarts. Na een parcours dat haar langs bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, Stichting BOOR en Kenniscentrum Cultuureducatie voerde, werd zij senior communicatieadviseur bij gemeente Rotterdam. Onder meer de herinrichting van de Coolsingel, de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen en gebiedsontwikkelingen Katendrecht en Stadionpark-Feyenoord City zaten in haar portefeuille. De overstap naar kunst in de openbare ruimte ziet Van Heijningen als een natuurlijk proces waarbij zij haar verworven kennis en ervaring weer direct wil inzetten voor Rotterdamse kunst en cultuur. “Daarbij is beeldende kunst in de openbare ruimte voor mij de meest uitdagende vorm van kunst. Juist omdat deze kunstwerken voor iedere Rotterdammer toegankelijk zijn. En juist omdat iedereen daar een mening over heeft. Mooi, lelijk, smerig, prachtig; het opent het gesprek tussen Rotterdammers en vervult bewoners van een wijk of straat maar al te vaak met trots.”

Ove Lucas (directeur CBK Rotterdam) toont zich opgetogen over de komst van Van Heijningen: “Ik ben echt blij dat Ilja ons team komt versterken. Zij voegt een stevige dosis communicatieve en strategische kennis toe. Met dank aan haar voorgangers heeft onze organisatie zich goed in geheel Rotterdam verankerd en kwaliteit kunnen leveren, maar we staan nu echt op de drempel van een nieuwe periode. Ik verwacht dat wij nu, mét de gemeente en andere stakeholders, een nieuwe visie op kunst in de openbare ruimte kunnen formuleren en daarvoor ook de juiste randvoorwaarden afspreken. Met de kennis en ervaring van Ilja én de kwaliteit van ons team heb ik daar veel vertrouwen in.”