De reus van Rotterdam (2011) Herman Lamers

Otto Snoek
Over het kunstwerk

In wijkpark Oude Westen staat sinds juni 2011 een kunstwerk voor Rigardus Rijnhout (1922-1959), beter bekend als De reus van Rotterdam. Rijnhout leed aan de groeistoornis acromegalie, waardoor hij 2 meter 37 lang werd. Zijn snelle groei vond plaats in dezelfde tijd waarin Rotterdam in hoog tempo groeide. Rijnhout woonde in de Gouvernestraat, vlakbij het park waar zijn beeld is neergezet. Dit monument symboliseert de positie van ‘de underdog’, maar vertegenwoordigt tegelijkertijd ook de ‘groei’van de stad Rotterdam Het kunstwerk is een initiatief van Stichting De Reus van Rotterdam.

‘Rijn’, zoals zijn familie hem noemde, was waarschijnlijk de grootste man die ooit in Nederland geleefd heeft. Hij woog 230 kilo en had schoenmaat 62. In de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw was Rijnhout, tegen wil en dank, een ware stadsattractie. Als hij door de stad liep, had hij vaak een zwerm pottenkijkers om zich heen. En ondanks dat hij vaak werd gepest vanwege zijn gigantische postuur, bleef hij vriendelijk. Ook die zachtmoedigheid was waarschijnlijk een symptoom van zijn ziekte en maakte dat hij weinig weerbaar was tegen mensen, die met hem spotten of misbruik van hem wilden maken. Rijnhout verdiende onder andere zijn brood door reclame te lopen als sandwichman en werd veelvuldig voor reclame-uitingen op de foto gezet. In zijn laatste jaren, nadat hij door een val van zijn fiets in een rolstoel belandde, verkocht hij ansichtkaarten van zichzelf. Toen hij uiteindelijk op 36-jarige leeftijd naar het ziekenhuis moest, heeft de politie de Gouvernestraat moeten afzetten om alle sensatiezoekers op afstand te houden. Met een hijskraan werd de zieke Reus vanaf de tweede verdieping naar beneden getakeld. Hij overleed in het Academisch Ziekenhuis van Leiden.

Stichting De Reus van Rotterdam, met name initiatiefnemer Sander de Kramer, benaderde CBK Rotterdam voor een eerbetoon. Uit enkele schetsopdrachten kozen beide instellingen een voorstel van Herman Lamers. Hij maakte – op verzoek van de familie – een naturalistisch gelijkend beeld van de Reus in brons. Deze staat op ware grootte in de contouren van een huis, uitgevoerd in beton. Op een verhoogd plateau staat een deurlijst van een gewoon formaat met een stoel en schoenen van reuzenafmetingen. Omdat Rijnhout veel gepest werd, bleef hij het liefst binnenskamers. Dit geeft passanten het gevoel dat ze bij hem op bezoek kunnen en dichtbij hem kunnen komen. Door het plateau op te lopen, krijgen ze het gevoel hoe het was om altijd maar te worden aangestaard. Lamers maakte het ontwerp en realiseerde het kunstwerk met zijn team. Floris Schuller, Geert Schuurmans en CVOS namen de uitvoering voor hun rekening. AH Hoveniers, Frans den Adel, Gieterij Kemner, PSD Beton en Rob de Vree zorgden voor de techniek en plaatsing.

lees meer
Over de kunstenaar

Herman Cornelis Lamers (Bussum, 1954) is een Rotterdamse beeldhouwer, installatiekunstenaar, fotograaf en tekenaar. Hij studeerde van 1975 tot 1980 aan de Minerva Academie in Groningen. Hij werkt altijd ruimtelijk, soms abstract maar vaker in een figuratieve beeldtaal, altijd afhankelijk van en in relatie tot de omgeving. Zijn werk is te zien in galeries en tentoonstellingsruimtes en hij heeft verschillende opdrachten in de openbare ruimte, waaronder een aantal in Rotterdam.

lees meer