Space Time I (1987) Joost Baljeu

Over het kunstwerk

Het beeld Space Time I stond oorspronkelijk op een bedrijventerrein aan de Keileweg, maar werd in 2004 gerestaureerd en verplaatst naar Prins Alexander. Gelegen voorbij de shopping malls en gesitueerd in een kunstmatig aangelegde vijver heeft het beeld een plek gekregen waar het recht op heeft. Ook Space Time II stond al in Prins Alexander, een steenworp verderop, tegenover het deelgemeentehuis. Daarmee beschikt Prins Alexander plots over twee unieke werken, die een bijzondere episode markeren uit de geschiedenis van het constructivisme in Nederland. Het bouwwerk is een complexe constructie, dat in delen werd gefabriceerd en ter plaatse werd opgebouwd. De behoefte om het verloren evenwicht tussen mens en natuur en tussen kunst en natuur te herstellen, was belangrijk voor Baljeu. Hij streefde ernaar in zijn werk een structureel groeiproces uit te drukken, dat parallel loopt met dat van de natuur, waarbij hem een synthese van kunst en natuur voor ogen stond. Ruimtelijke constructies als het reliëf en het vrijstaande beeld zouden een steeds grotere rol bij hem gaan spelen, omdat in hen de verwantschap met het dynamische groeiproces in de natuur beter tot uitdrukking komt dan op het platte vlak van een schilderij.

lees meer
Over de kunstenaar

Joost Baljeu (Middelburg, 1925 – Amsterdam, 1991) volgde tekenlessen in Amsterdam. In 1955 werd hij kubist en ging hij abstract schilderen. Ook verdiepte Baljeu zich in het werk van Mondriaan. In reliëfs en wandconstructies komen zijn ideeën met betrekking tot constructie naar voren. Vanaf de jaren zestig maakte hij vrijstaande kunstwerken, waarin hij roestvrij staal en plexiglas verwerkte.

lees meer