In de stad / De jonge mens op het eiland (2013) Henk Visch

foto Otto Snoek
Over het kunstwerk

Een donker gepatineerde bronzen figuur staat op een eiland, wijdbeens, armen hoog in de lucht gestrekt. De figuur is roerloos en uitbundig, omringd door water en door de grote stad, jong zijn midden in een georganiseerde stedelijke omgeving. Het zijn twee uitersten: jong zijn in een nog onbekende toekomst vol kansen, en in een stad van een netjes geregelde maatschappelijke orde.
Kunstenaar Henk Visch heeft een veelzijdig oeuvre van abstracte en figuratieve werken, waarvan de keuze bij zijn beelden in de openbare ruimte afhangt van de context. Dat maakt hem een interessante en veelzijdige kunstenaar, wiens werk niet voor niets veel in musea te zien is. In de openbare ruimte werkt hij met schaal, betekenis, vervreemding en hij houdt rekening met passanten. Zijn werken zijn vriendelijk en aansprekend, pas op het tweede moment is er voor de goede kijker iets van onvrede of ongepastheid in te ontdekken. Dit werk heeft de titel In de stad of De jonge mens op het eiland gekregen. Een ‘vrolijk mannetje’ lijkt bij nader inzien geïsoleerd op zijn eilandje te staan. Hij is misschien wel wanhopig en gefrustreerd, zo hard als hij staat te wuiven. Dit gejaagde mannetje roept op te onthaasten, als reactie op de gejaagdheid van de stad. Het is een middel om mensen te benadrukken in wat voor mooie historische omgeving ze verkeren. Dit kunstwerk maakt onderdeel uit van het Singelplan: een kunstproject langs de singels in Noord, waaronder ook werken van Klaas Gubbels, Guido Marsille en Onno Poeisz behoren.

lees meer
Over de kunstenaar

Henk Visch (Eindhoven, 1950) studeerde aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en werkte vervolgens als graficus en tekenaar. Hij was docent aan kunstacademies in Amsterdam, Maastricht en Stuttgart en Münster. Zijn werk is veelzijdig en bestaat uit tekeningen, grafiek, abstracte constructies en figuratieve sculpturen. Visch maakt massieve houtsculpturen, maar ook tere bouwsels, gestileerde mensfiguren en humoristische assemblages uit de meest uiteenlopende materialen. Visch combineert vaak taal met beeld en voegt poëtische teksten toe. Eigenschappen als evenwicht en balans, kwetsbaarheid en vergankelijkheid spelen een belangrijke rol in de beeldhouwkunst van Visch. In 2023 was Visch de winnaar van de 13e Wilhelminaring, de Nederlandse oeuvreprijs voor beeldhouwers. Henk Visch woont en werkt in Eindhoven en Berlijn.

lees meer