Zonder titel (1953) Nel Klaassen

foto Otto Snoek
Over het kunstwerk

Op dit voormalige winkelpand van firma Martens zitten twee keramieke gevelstroken van de hand van kunstenaar Nel Klaassen. Het is een abstracte guirlande, waarvan de uiteinden ontspringen aan vormen die zijn afgeleid van de hoorn des overvloeds (rechtsboven en linksonder). Het tegeltableau is erg decoratief van aard en heeft daardoor geen autonome kwaliteit. Ook de geveldecoratie aan de Hoogstraat 200 (winkelpand Peek & Cloppenburg) is van haar hand.
Na 1950 werd Rotterdam met talrijke nieuwe gebouwen ook talrijke geveldecoraties rijker. Aan de Blaak en de Coolsingel werden banken gebouwd, zoals de voormalige Nederlandsche Handel-Maatschappij aan de Blaak 34 en de voormalige Incasso-Bank aan de Blaak 40. Deze twee gebouwen hebben ook decoraties van Klaassen, maar deze bankversieringen verbeelden vooral veel goden, nimfen en boeren; decoraties die verwijzen naar het bankwezen. De panden aan de Hoogstraat hebben in tegenstelling tot de bankgebouwen een uiteenlopende bestemming. Zodoende vormen de gevelversieringen op deze gebouwen inhoudelijk een minder belangrijke groep. Zij verbeelden voornamelijk vruchtbaarheids- en bloemmotieven, zoals deze twee gevelstroken van Klaassen.

 

lees meer
Over de kunstenaar

Nel Klaassen (Arnhem, 1906 –  Heemstede, 1989) was een monumentaal beeldhouwer, schilder, tekenaar en vervaardiger van mozaïek. Ze was een leerling van Jan Bronner bij de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 1932 ontving zij de Prix de Rome voor monumentale en versierende beeldhouwkunst. Ze vervaardigde een inhuldigingsmedaille van Koningin Juliana. Samen met andere kunstenaars was zij eveneens verantwoordelijk voor interieurdecoraties van diverse passagiersschepen in Rotterdam.

lees meer