Rotterdam krijgt in 2026 een nieuw kunstwerk. Op initiatief van het Collectief Koloniaal Nu & Toen is daarvoor een Open Call aan kunstenaars uitgegaan. Het monument zal gebaseerd zijn op verhalen van de gemeenschappen uit Rotterdams rijke koloniale geschiedenis, als inspiratie om zelfbewust en met vertrouwen de toekomst in te gaan.
Wie zijn zij?
“Wij zijn een collectief van 10 leden uit gemeenschappen die door de Nederlandse koloniale geschiedenis uiteindelijk in Rotterdam zijn neergestreken. Met dit monument willen we in de publieke ruimte een plek creëren waar we eer betonen aan onze gezamenlijke geschiedenis en daarmee reflecteren op het heden en onze toekomst. Het is bijzonder dat wij deze samenwerking hebben gevonden, als nazaten van de koloniale geschiedenis van Rotterdam – uit slavernij, contractarbeid, bezetting, misbruik en uitbuiting, afkomstig uit zowel oost als west. Ieder van ons draagt een uniek verhaal en een eigen geschiedenis.
Wat we delen is een gezamenlijk verhaal van overleving. Het Nederlandse koloniale ingrijpen heeft de levens van onze voorouders ingrijpend ontwricht. Met ontzag dragen wij dat verleden met ons mee. Het heeft onze gemeenschappen gevormd tot zelfbewuste pijlers van het huidige én toekomstige Rotterdam.”
Verhalen van gemeenschappen uit Rotterdams koloniale geschiedenis
“We leven in het heden en dragen het verleden met ons mee. Ons verleden kent pijn: ontrukt worden aan je geboortegrond, geweld, onderdrukking, uitbuiting, misleiding, vernedering en uitsluiting. Toch kent ons verleden óók veerkracht, optimisme, inventiviteit en warmte. Het is de kracht om vooruit te gaan, ons aan te passen aan nieuwe omstandigheden en vrijheid te vinden in onvrijheid. Het kunstwerk moet deze dualiteit en onze veerkracht weerspiegelen.”
Het collectief start begin 2025 met een kennismakingsronde waarvoor gemotiveerde kunstenaars zich nu aan kunnen melden tot 2 december 2024. Op 10 december worden vijf kunstenaars uitgenodigd voor een pitch. Die staat gepland op 17 januari 2025. Tijdens deze pitch maak je kennis met de groep en presenteer je je werk. Ook kom je dan meer te weten over de locatie, de opdrachtomschrijving en budget. Meer weten over de Open Call, lees hier.
Op de foto van links naar rechts: Vijay Gangadin, Mahender Autar, Glenn Sabajo, Shoot Zijlstra, Carla Tjon, Tasha Slagtand, Tenny Tenzer en Dewi Reijs. Niet op de foto: Renette Sastrowidjojo en Liam Chang.
Dit traject wordt begeleid door BKOR en komt in samenwerking met gemeente Rotterdam tot stand. Het kunstwerk wordt een gedenkteken. De initiatiefgroep werkt toe naar een onthulling in 2026.