Clouds (1965) Gust Romijn

Otto Snoek
About the artwork

Gust Romijn was one of the best known, also internationally renowned artists of post-war Rotterdam. Since the 1950 years, he has made an impressive series of free-standing images for the city. His images were a criticism of the geometric dullness and predictability of the business architecture of Rotterdam. In 1965 he made the bronze plastic for the Daniel den Hoed clinic Clouds. An abstract image on four poles, which merge into one another above the head, creating an organic form. The sculpture is spatially designed with a different view from each side. It is somewhat similar to The infinite house (1965) by Romijn, but this sculpture is somewhat smaller in size. Clouds initially stood in front of the main entrance of the clinic, but was moved to the adjacent park, the Valkeniersweide, in 1990 due to expansion of the entrance in consultation with the artist. In the summer of 2016, the work was temporarily uprooted for the project Uproot Rotterdam. November 2019 the image has been moved to the Dr. Molewaterplein, this time due to the relocation of the Daniel den Hoed clinic to the Erasmus MC. On the occasion of the unveiling on November 27, art historian and journalist Sandra Smets wrote dit essay.

read more
About the artist

Gust Romijn (Noordwijkerhout, 1922 - Dreischor, 2010) worked as a sculptor, graphic artist and painter. Together with Louis van Roode and Piet Rovers, he belonged to the Window group, consisting of young Rotterdam graphic artists. He also joined the New Images League during that period. He participated in the World Exhibition in Brussels (1958). Romijn was awarded the National 5 May Graph Prize (1955) and the Prix Suisse (1957). The artist lived and worked most of his career in Rotterdam, until he moved to Dreischor on Schouwen-Duiveland in 1982.

read more