Het werk van het Scandinavische kunstenaarsduo Michael Elmgreen en Ingar Dragset op de Coolsingel vierde op 26 mei haar tienjarig jubileum. In opdracht van Sculpture International Rotterdam (SIR) ontwikkelden zij in 2011 het werk It’s Never Too Late to Say Sorry. De onthulling ervan viel samen met de opening van de eerste grote overzichtstentoonstelling van het kunstenaarsduo in Nederland: The One And The Many in de Onderzeebootloods in Rotterdam.

Over het werk

It’s Never Too Late to Say Sorry haakt in op de conventies van de kunstwereld. In een vitrine, vaak in steden te vinden als display van winkeliers, staat geen kunstwerk, maar een megafoon waarmee een zowel persoonlijk, politiek, als alledaags appel aan het terloops passerende publiek wordt gedaan. Een ‘powerless gesture’ kun je het noemen. Het beeld is geplaatst voor het voormalige hoofdpostkantoor op de Coolsingel, een grote lege ruimte – met als decor de robuuste, statige panden van stadhuis en postkantoor – waar dagelijks veel mensen langslopen. Tijdens de verbouwingen van de Coolsingel werd het beeld tijdelijk verplaatst, maar inmiddels staat het weer terug op de originele plek.

Wim Konings al tien jaar lang ‘de roeper’

It’s Never Too Late to Say Sorry maakt deel uit van het kunstprogramma van SIR voor de Coolsingel-as. Het kunstwerk bestaat uit een zorgvuldig vormgegeven, museale vitrinekast met daarin een gepolijste, roestvrijstalen megafoon op een granieten sokkel. Performer Wim Konings loopt naar de vitrine, opent het deurtje, pakt de megafoon en roept: “It’s Never Too Late to Say Sorry!” Deze performance werd vanaf de opening twee jaar lang iedere dag om klokslag 12 uur herhaald. Tegenwoordig vindt de performance alleen nog op woensdag om 12 uur plaats, inmiddels al tien jaar lang! Daarom werd Wim Konings op 26 mei in het zonnetje gezet. Bekijk hier de videoregistratie van het tienjarig jubileum.