Op de priklocatie van de GGD bij de Van Nelle Fabriek in Rotterdam worden zes levensgrote public art kunstwerken gemaakt. De makers reageren op Covid-19.

Samen met het Rotterdamse kunstpodium Murals Inc. en Museum Boijmans Van Beuningen heeft CBK Rotterdam zes schilders uitgenodigd om werk te maken dat reageert op de pandemie. Op grote monumentale doeken gaan zij buiten bij de vaccinatie-locatie van de GGD op het Van Nelle terrein aan het werk. De kunstenaars vormen gezamenlijk een beeldverslag van de uitzonderlijke periode die we nu meemaken. De deelnemende kunstenaars zijn: Willehad Eilers / Wayne Horse (1981), Niels ‘Shoe’ Meulman (1967), Eveline Schram (1989), Naomi King (1984), Anan Striker (1988) en Lars Breuer (1974). De kunstenaars maken het werk ter plekke en hun doeken zijn tot en met 31 juli 2021 te zien.

 

Pandemie als onderwerp
Nu de vaccinatiecampagne volop loopt, hopen we dat we de ‘rare’ Covid-tijd snel achter ons zullen laten. Met nog een paar miljoen prikken te gaan, lijkt de pandemie bijna achter de rug. Maar wat is er allemaal gebeurd? Zijn we nu veilig? En voor hoe lang? De drie organisaties die aan de wieg stonden van het plan om kunstenaars te laten reflecteren op deze vragen, besloten het gebied rondom het Van Nelle terrein – dat sinds maart jongstleden is ingezet als priklocatie – in te zetten als locatie voor visuele antwoorden op deze vragen.

 

Kunstenaars
De zes kunstenaars werken op doeken van acht bij vier meter, die naast de entree van de priklocatie staan opgesteld. Ieder maakt een eigen werk, op een eigen doek. Pas wanneer de eerste kunstenaar klaar is, start de volgende. Zo ontwikkelt zich een beeldverslag waarin iedereen de mogelijkheid krijgt om zelfstandig te werken, maar wel binnen een opeenvolgende serie. De schilders en kunstenaars zijn gekozen om hun specifieke en eigen beeldtaal. Samen  brengen ze een breed perspectief op de vraag ‘Are we safe now?’.

 

Samenwerking
De samenwerking tussen Murals Inc., Museum Boijmans Van Beuningen en CBK Rotterdam is de eerste met deze drie partijen. Drie expertises komen bij elkaar; Murals Inc. als de specialist van murals, Museum Boijmans Van Beuningen met een internationaal netwerk van kunstenaars en CBK Rotterdam als de partij met expertise op het gebied van kunst in de openbare ruimte.

 

Planning

Willehad Eilers / Wayne Horse – start: woensdag 16 juni
Niels ‘Shoe’ Meulman – start 1 juli (tijdens Art Rotterdam)
Naomi King – start 5 juli
Eveline Schram – start 10 juli
Anan Striker – start 15 juli
Lars Breuer – start 20 juli

 

Er zijn drie doeken te zien. Doekwissels vinden plaats als alle drie de doeken beschilderd zijn. Als het laatste doek klaar is, wordt het werk dat het langst zichtbaar is, vervangen voor een nieuw doek waar de volgende kunstenaar mee aan de slag gaat.

Bekijk hier de video gemaakt door Marieke van der Lippe.