De publicatie Loeki Metz en het Joods Monument in Rotterdam is een essay geschreven door Siebe Thissen over de totstandkoming van en ontwikkelingen rondom het Joods Monument in Rotterdam.

Het Joods Monument werd in 1967 door kunstenaar Loeki Metz vervaardigd. Het monument was de eerste herinnering aan joodse slachtoffers van de Shoah in Rotterdam en betrof een geschenk van Comité Ereschuld aan Joodse Stadsgenoten, dat hiermee excuses aanbood aan de joodse gemeenschap. In zijn essay Loeki Metz en het Joods Monument in Rotterdam beschrijft Siebe Thissen de moeizame totstandkoming van het monument, die hij illustratief noemt voor de even moeizame wijze waarop Rotterdam (én Nederland) na de oorlog omging met teruggekeerde Joden. In dat spanningsveld dwingt het doorzettingsvermogen van de beeldhouwster Loeki Metz bewondering af.

Deze publicatie werd gepresenteerd tijdens de 20e editie van Z-Files, Kunst en de Stad die onder leiding van Melanie Post-Van Ophem plaatsvond in het stadhuis, waar het Joods Monument zich onder de bogen bevindt, grenzend aan de stadhuistuin. Na bijdragen van Paul van de Laar (Museum Rotterdam), Frank van Gelderen (Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument), Rob Snijders (Joods Erfgoed Rotterdam), Siebe Thissen (hoofd BKOR) ontving Serge Metz (zoon van Loeki Metz) het eerste exemplaar van het boek uit handen van burgemeester Aboutaleb, die het voorwoord schreef.

Loeki Metz en het Joods Monument in Rotterdam is te koop in onze webshop, maar kan ook bij CBK Rotterdam (Eendrachtsstraat 10) gekocht worden. Stuur vooraf even een email naar n.post@bkor.nl. Andere verkooppunten van de publicatie zijn TENT (Witte de Withstraat 50), boekhandel Donner (Coolsingel 119), boekhandel v/h Van Gennep (Oude Binnenweg 131b) en boekhandel Snoek (Meent 126). De oplage is beperkt!