De documentaire De tijdreis van Louis van Roode van filmmaker Christiaan van Schermbeek vertelt het verhaal over een tweede leven voor wederopbouwkunst. De muurschildering Zonder titel uit 1961, die de Rotterdamse kunstenaar Louis van Roode (1914-1964) maakte voor het voormalige Dijkzigt ziekenhuis, is door restaurator en frescoschilder Annelies Toebes via een speciale techniek van de oorspronkelijke muur gehaald, geretoucheerd en weer opgebouwd in de foyer van de Doelen. Filmmaker Christiaan van Schermbeek documenteerde dit traject van begin tot eind. Hij interviewde verschillende sleutelfiguren over hun visie op het werk van Van Roode én het belang van het behoud van wederopbouwkunst. ​​​​​​​​
​​​​

OVER LOUIS VAN ROODE
Louis van Roode is één van de meest prominente kunstenaars van de wederopbouwperiode in Rotterdam. Hij vervaardigde vele muurschilderingen en mozaïeken in en aan gebouwen die een eigen verhaal vertellen over natuur, cultuur, de mens en de kosmos. Dit alles onder invloed van de moderniteit van het naoorlogse Rotterdam. In de stad zijn meerdere werken van zijn hand te zien, zoals het mozaïek De reis van Erasmus (1954) aan de Coolsingel of de 57 meter hoge glas-in-betongevel van het voormalige Stationspostkantoor uit 1959.

Zijn laatste muurschildering maakte hij in opdracht van het gemeentelijke Dijkzigt ziekenhuis. Op 6 maart 1960 zegt de kunstenaar over zijn abstracte wandschildering: “Dit is het idee erachter: de vertakkingen drukken een associatie met de natuur uit, maar symboliseren ook eenheid – precies zoals de verschillende afdelingen van een ziekenhuis met elkaar samenwerken. Maar het ontwerp is summier omdat het om de wandschildering zélf gaat. Ik wil niet al teveel plannen en filosoferen om de schildering juist fris en spontaan op de muur te kunnen zetten”.

De documentaire De tijdreis van Louis van Roode is gemaakt in opdracht van Moois Cinematics en CBK Rotterdam.