Na een zorgvuldige restauratie die ruim een jaar geduurd heeft, is het bekende G.H. de Jonghmonument (1935) in het Museumpark weer toegankelijk voor het publiek. Op 6 oktober wordt in bijzijn van wethouder Kasmi het gerestaureerde monument, een ontwerp van architect Ad van der Steur, gepresenteerd. Gerrit Johannes de Jongh (1845-1917) was van 1879 tot 190 directeur van de dienst Gemeentewerken Rotterdam. Hij wordt gezien als ‘de havenbouwer van Rotterdam’ én initiatiefnemer van de modernisering van de stad zelf. Onder zijn leiding werd voor het eerst een elektriciteitsnetwerk aangelegd. Ook zorgde hij voor de waterleiding, een moderne riolering en infrastructuur. 

KUNSTENAARS
Het monument bevat drie kunstwerken, die tijdens de restauratie weer in topconditie zijn gebracht. De architect van Museum Boijmans, Ad van der Steur, tekende voor het ontwerp van het ensemble inclusief de twaalf meter hoge naald. Maar 
het monument bevat ook nog eens drie kunstwerken, die tijdens de restauratie weer in topconditie zijn gebracht. De Rotterdamse kunstenaar Leendert Bolle maakte de plaquette van De Jongh en het indrukwekkende bronzen hekwerk met verhalende episoden over het dagelijks bedrijf van Gemeentewerken. Bolle heeft figuren verbeeld waar de directeur veel mee in aanraking kwam, van de grondwerker tot de wethouder aan toe. Kunstenaar Henk Chabot ontwierp de inscriptie op de drie binnenste panelen van de halfronde natuurstenen muur. Het origineel bestaat niet meer, maar het werk van Chabot is tijdens deze restauratie zeer nauwkeurig gereconstrueerd. De inscriptie verbeeldt de groei van de haven en de stad in de jaren dat De Jongh directeur was. Maar wat De Jongh voor Rotterdam heeft betekend, is het mooist verbeeld in het mozaïek gemaakt door Jaap Gidding. Het vertelt kleurig de groei van haven en stad en van de grote lijnen die De Jongh voor de toekomst had getrokken.