Op 24 september en 1, 8 oktober en 14 oktober reist het werk Groot water (2021) van Maud van den Beuken langs de Nieuwe Maas. Gelieerd aan het programma 150 jaar Nieuwe Waterweg zet het kunstwerk een vraagteken achter onze relatie tot de rivier op zowel lokale als wereldwijde schaal. Wie draagt de verantwoordelijkheid? Het werk is te bezoeken op vier verschillende locaties langs de rivier. Ook is er een inhoudelijk programma, waarin de kunstenaar in gesprek gaat met professionals en het publiek.

Door met beleidsmakers, kunstenaars, milieuactivisten, bewoners, watermanagement experts en baggeraars in gesprek te gaan, onderzoeken we de Nieuwe Maas als niet-menselijke levensvorm en de mogelijkheid tot een eigen rechtspersoonlijkheid. Deze reeks gesprekken vormt de basis voor een langdurig artistiek onderzoek naar de toe-eigening van de rivier en hoe we hier via artistieke middelen een stem aan kunnen geven.

PROGRAMMA

#1 De rivier van binnen

Datum: zaterdag 24 september
Locatie: Van Oord, Schaardijk 211, Rotterdam. Ook toegankelijk per boot vanaf het Eiland van Brienenoord, Piet Smitkade. De boot vaart ieder uur vanaf 12.30 uur tot 17.30 uur (laatste afvaart). Ook bereikbaar met de fiets of auto.
Het werk is te bezoeken tussen 12.30 – 18.00 uur
Inhoudelijk programma: 15.00 – 17.00 uur
Moderator: Renée Rooijmans
Sprekers: Mark van Koningsveld (professor Ports & Waterways | Van Oord, TU Delft), Esther Blom (mede-oprichter ARK Natuurontwikkeling) en Maud van den Beuken (kunstenaar).
Toegang gratis, reserveren is niet nodig.

In de eerste editie van de serie Groot water reist langs de Nieuwe Maas onderzoekt Maud van den Beuken de natuurlijke loop van de rivier en haar sedimentatieprocessen in tegenstelling tot de ‘basisvorm’ van de rivier die in stand wordt gehouden. Tijdens het 150 Jaar Vooruit Festival binnen het programma van 150 jaar Nieuwe Waterweg gaan we op het bedrijfsterrein van baggermaatschappij Van Oord in gesprek met een ingenieur, rivierdeskundige en landschapsarchitect over de rivier als een architectuur.

 

#2 Wij, de rivier

Datum: zaterdag 1 oktober
Locatie: De Maaskantine, Plantagelaan 2, Rotterdam
Het werk is te bezoeken tussen 12.00 – 18.00 uur
Inhoudelijk programma: 15.00 – 17.00 uur
Moderator: Renée Rooijmans
Toegang gratis, reserveren is niet nodig.
Let op: dit programma was oorspronkelijk gepland op 8 oktober. Op die datum vindt nu De rivier als  levende entiteit plaats.

In deze tweede editie nodigt Maud van den Beuken het publiek uit om deel te nemen aan het gesprek. Geinspireerd op het begrip ‘Parlement van de dingen’ van de Franse socioloog/politicoloog Bruno Latour, neem je de stem aan van een niet-mens en spreken we met en over de rivier als een op zichzelf staande entiteit.

 

#3 De rivier als levende entiteit

Datum: zaterdag 8 oktober
Locatie: op de kade bij Oase Rotterdam, Schiehaven 15, Rotterdam
Het werk is te bezoeken tussen 12.00 – 18.00 uur
Inhoudelijk programma: 15.00 – 17.00 uur
Moderator: Renée Rooijmans
Sprekers: Eric van der Schans (director Environmental Management bij Port of Rotterdam), Monique Marijnissen (senior landschapsontwerper bij Stadsontwikkeling, gemeente Rotterdam), Klaas Kuitenbrouwer (initiator Zoöp en onderzoeker Het Nieuwe Instituut) en Maud van den Beuken (beeldend kunstenaar en veldwerker).
Toegang gratis, reserveren is niet nodig.

In de derde editie van de serie Groot water reist langs de Nieuwe Maas onderzoekt Maud van den Beuken de rivier als een levende entiteit. Door in gesprek te gaan met de Port of Rotterdam, gemeente Rotterdam en een vertegenwoordiger van de rivier zelf, onderzoekt zij welke belangen de mens heeft bij de rivier en hoe we ruimte geven aan de stem van de rivier. Welke stem heeft de rivier zelf en hoe erkennen we deze stem?

#4 Ontmoet ‘Groot water’

Datum: vrijdag 14 oktober
Locatie: SS Rotterdam
Het werk is te bezoeken tussen 09.00 – 18.00 uur
Toegang gratis, reserveren is niet nodig.

Tijdens de vierde en laatste editie kun je als bezoeker het gesprek aangaan met kunstenaar Maud van den Beuken over haar werk Groot water (2021). Zij zal tijdens het International Symposium: 150 Years New Waterway afsluitend aan 150 jaar Nieuwe Waterweg, de hele dag aanwezig zijn met haar werk bij de SS Rotterdam.

 

OVER HET WERK

Groot water (2021) is een 1:1 replica van een dwarsdoorsnede van de Mississippi, die Maud van den Beuken 3D scande bij de bron. De rivier vereeuwigde ze in haar vorm door het 3D-model op ware schaal computergestuurd te laten uitfrezen. Het werk is ontstaan naar aanleiding van twee reizen waarbij de kunstenaar twee rivieren te voet volgde: de Kaveri in India en exact aan de andere kant van de aarde, op dezelfde breedtegraad, de Mississippi in de Verenigde Staten. Bij aankomst bij de Kaveri bleek de gehele rivier geen water meer te bevatten door aanhoudende droogte. De Mississippi heeft juist een te grote hoeveelheid aan water; het waterpeil toont een aanhoudende stijging. Van den Beuken scande samen met bagger- en offshorebedrijf Van Oord een dwarsdoorsnede van het brongebied van de Mississippi in door middel van sonartechniek. De sculptuur toont op ware grootte het watervolume van de bron van de Mississippi, alsof ze deze zelf heeft meegenomen. Groot water maakte Maud van den Beuken in opdracht van de beeldenroute Beelden in Leiden in 2021, die is samengesteld door Suzanne Wallinga.


Groot water reist langs de Nieuwe Maas wordt mede mogelijk gemaakt door Krone Trailer BV.