“Als je werkt in de openbare ruimte ontdek je vaak onbedoelde motieven, een verborgen agenda, ongearticuleerde behoeftes – je werk kan nooit los worden gezien van de aldaar aanwezige problemen”. Uit: A work in public space, John Blake in gesprek met Lieven de Cauter (CBK Rotterdam, 2000)

In 1994 werd op de toenmalige lijn 5 de tramhalte ‘Witte de Withstraat’ opgeheven. De halte, die niet al te ver van de haltes op het Eendrachtsplein is gelegen, werd door de RET als overbodig beschouwd. Door protesten van musea en winkeliers in de buurt, is op initiatief van Manuel Kneepkens van de Stadspartij, de halte in 1995 weer in gebruik genomen. Het ligt immers op de culturele as tussen de Witte de Withstraat en het Museumpark in. Deze bijzondere halte zou met een kunstwerk een heel eigen gezicht moeten krijgen. Kunstenaar John Blake plaatste tegenover de bestaande tramhalte een tweede halte. Deze leek verdacht veel op een gewone halte, maar was spierwit en ontdaan van iedere vorm van reclame, dienstroosters en plattegronden. Alleen de naam Kunsthalte Witte de Withstraat staat vermeld boven een groot vlak. De Kunsthalte functioneert vandaag de dag goed en is door de RET in gebruik genomen, zoals een ‘echte’ halte. Aan de overzijde van de Westersingel, op een betonnen plateau in het talud (een rioolbunker) plaatste Blake een sokkel met daarop een hals. Deze Hals is een uitvergroting van een display gebruikt om sieraden op uit te stallen in de etalage van juwelierszaken. Op het eerste gezicht wordt de link tussen de witte, gestripte Kunsthalte en de Hals niet direct gelegd, maar wie langer kijkt ziet dat de Hals – net zo hagelwit- met zijn ‘gezicht’ naar de tramhalte staat. Hierdoor wordt de verbinding tussen de twee elementen zichtbaar. Beiden elementen kunnen gezien worden als gemusealiseerde exemplaren, passend in het Museumkwartier van Rotterdam.


Het afscheid van John Blake is op 25 april 2017 om 15.00 uur. Adres: Crematorium Zuiderhof, Kolhornseweg 13 te Hilversum. Na afloop kan met de familie een glas worden gedronken ter herinnering aan John.