Datum: Vrijdag 8 februari 2019
Tijd: 17.00 uur
Locatie: AVL Mundo

ThE riGHT tO RighT/WrOnG van Libia Castro en Ólafur Ólafsson is vanaf 7 februari te zien op de silo van AVL Mundo aan de Keileweg. De knipperende neongraffiti leest afwisselend ThE riGHt tO RighT, ThE riGHt tO WrOnG en een nieuw ‘woord’ dat RighT en WrOnG combineert. Daarmee wordt de indruk van een raadsel of paradox gewekt. Wat is recht? Wat is vrijheid?

Tijdens Art Rotterdam op vrijdag 8 februari zijn de kunstenaars van 17.00 tot 18.00 uur aanwezig op de locatie. U bent van harte welkom om samen met hen een toast uit te brengen op de lancering van het werk.

Over het kunstwerk
Met ThE riGHt tO RighT/WrOnG bepleiten de kunstenaars een grondrecht op recht, volgens hen een eerste stap naar een waarachtige en gemeenschappelijke vorm van emancipatie. Het gaat hierbij om een vorm van emancipatie die uitstijgt boven de veelheid van abstracte verdragen, verklaringen, protocollen en grondwetten, doorgaans opgesteld door nationale staten en vervolgens opgelegd aan hun burgers.

Het kunstproject werd oorspronkelijk gelanceerd op de 7de Biënnale van Liverpool (2012). In het kader van de tentoonstelling The Unexpected Guest ontwierpen Libia Castro & Ólafur Ólafsson een monumentale knipperende neongraffiti voor de zuidgevel van St. George’s Hall, een belangrijke plek in het hart van Liverpool vanwege zijn beladen geschiedenis. Daarbij boden ze de stad een gelijknamige gratis krant aan, geschreven door de Britse feminist en filosoof Nina Power in samenwerking met de kunstenaars: ‘The Partial Declaration Of Human Wrongs’. De krant werd verspreid op verschillende locaties in de stad, als bijlage in de Liverpool Post en online.

In 2013 maakte het kunstwerk deel uit van de solotentoonstelling Asymmetry in TENT Rotterdam. Vervolgens onderzocht BKOR de mogelijkheid het neonwerk een plek te geven in de stad. Dat gaat nu eindelijk gebeuren. AVL Mundo in het M4H-gebied heeft aangeboden zijn enorme silo als drager ter beschikking te stellen. ThE riGHt tO RighT/WrOnG is het eerste werk van Libia Castro & Ólafur Ólafsson in de openbare ruimte van Rotterdam. Volgens BKOR horen zowel het kunstwerk als de kunstenaars thuis in de stadscollectie van Rotterdam.

Over de kunstenaars
Libia Castro (1970, Madrid) & Ólafur Ólafsson (1973, Reykjavik) werken vanuit Rotterdam en Berlijn. Sinds 1997 werkt het kunstenaarsduo samen aan een divers oeuvre in verschillende disciplines, waaronder video, installaties, geluids- en sculptuurprojecten. Ze laten zich inspireren door politieke geschiedenis, genderstudies en sociologie en geven commentaar op ongelijke machtsverhoudingen tussen het individu en de politiek. Hun werk was eerder te zien op de Biënnale van Venetië (2011), in CAAC, Sevilla (2011, 2012) en TENT Rotterdam (2013). In 2009 wonnen zij de basisprijs van de Prix de Rome voor de muziekvideo Lobbyists.

Over AVL Mundo
AVL Mundo is opgericht door kunstenaar Joep van Lieshout. Tijdens Art Rotterdam van 7 t/m 10 februari zijn zowel de werkplaats van Atelier Van Lieshout en de tentoonstellingsruimtes van AVL Mundo geopend voor het publiek, dagelijks van 12.00 tot 18.00 uur.
In de studio en expositieruimte van Atelier Van Lieshout is de groepsexpositie ‘BIG AND PLENTY’ te bezichtigen. Dit programma is gratis te bezoeken. Kijk hier voor meer informatie en alle deelnemende kunstenaars. De pendelbus van Art Rotterdam stopt elke 20 minuten op deze locatie. Deze dienst is gratis op vertoon van een toegangskaart van een van de kunstbeurzen tijdens Art Rotterdam.


Dit project is een initiatief van BKOR en Atelier Van Lieshout. Het lichtwerk is uitgevoerd door Neontime. BKOR is een programma van CBK Rotterdam.