Op 7 maart presenteren de gemeente Rotterdam, CBK Rotterdam en vertegenwoordigers van de Rotterdamse LHBTI+ community een eerste aanzet voor een monument voor seksuele diversiteit in de hal van het Timmerhuis. De presentatie is te bekijken tot en met 15 maart en bestaat uit een selfie-wand en een videoreportage. Na de presentatie in het Timmerhuis gaan de selfie-wand en reportage op tournee, onder andere naar IDAHOT op 17 mei 2018 en de Rotterdam Pride op 27 september 2018.

#MEWE010 WINACTIE
Wil je ons project ondersteunen? Maak dan een selfie bij de wand in het Timmerhuis en post deze op #weme010. Wie op 20 maart de meeste likes heeft ontvangt een goodiebag met onder meer het boek Roze Ouderen en de Lichtroute Rotterdam over Rotterdamse kunst, architectuur en poëzie bij nacht.

Het monument voor seksuele diversiteit betreft een burgerinitiatief en verwierf dankzij een motie brede steun in de gemeenteraad. De presentatie in het Timmerhuis is de eerste stap naar de totstandkoming van het monument, dat ontworpen zal worden door de Duitse kunstenaar Benjamin Bergmann. Het cluster Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam en CBK Rotterdam onderzoeken samen met de initiatiefnemers (Dora Borst, Gert-Jan Verboom, Claus Verbrugge en Marc Kabbedijk) de definitieve uitvoering van het monument, de locatie én de wijze waarop het monument kan worden gefinancierd. De presentatie in het Timmerhuis is de start van de ME/WE-tour door Rotterdam. Filmmaker Shafelly Snijders maakte een reportage over de LHBTI+-community in Rotterdam en brengt de aanleiding tot het initiatief voor een monument voor seksuele diversiteit in beeld. Grafisch ontwerpbureau 75B ontwierp de selfie-wand.

ME/WE is bekend als het kortste gedicht uit de Engelse taal, ooit bedacht door bokser Muhammad Ali tijdens een speech op Harvard University in 1975. Kunstenaar Benjamin Bergmann verwerkte dit thema in verschillende kunstwerken. Recentelijk was ME/WE, als een spiegelbeeld, te zien tijdens de IJsselbiënnale. Volgens Bergmann drukt ME/WE uit dat persoonlijke overwegingen altijd moeten worden begrepen in het licht van een gezamenlijk gedeeld belang.

Initiatiefnemer Gert-Jan Verboom onderschrijft die gedachte: ‘De kern van ME/WE is, dat je op verschillende manieren invulling kan geven aan WE (het collectief) en aan het ME (het individu). Je moet jezelf immers mogen zijn (ME) in onze stad Rotterdam (WE). Daarom is ME/WE een monument: het is een plek waar je grote gebeurtenissen kan herdenken, maar ook een plek waar samen met de stad gevierd kan worden. Het monument mag ook een steuntje in de rug zijn voor de jongere die het moeilijk heeft en bij het zien van ME/WE denkt: ‘Er zijn mensen in deze stad, en die er ook zijn voor mij.

De realisering van het monument wordt begeleid door BKOR in nauwe samenwerking met het cluster Stadsontwikkeling (gemeente Rotterdam). Binnenkort ontmoeten de initiatiefnemers en de gemeente Rotterdam elkaar op een informele bijeenkomst in de Halvemaanpassage van het Timmerhuis. Ook u bent van harte welkom om deel te nemen aan een gedachtewisseling over het monument.

Benjamin Bergmann toonde een van zijn ME/WE werken op de IJsselbiënale in 2017. Bergmann (Duitsland, 1968) maakt sculpturen in allerlei materialen met simpele gebruiksvoorwerpen als uitgangspunt. Hij wil met zijn werk de functionaliteit van ruimtes en voorwerpen te bevragen en van een andere betekenis voorzien.

De Rotterdamse filmmaker Shafelly Snijders maakte de reportage over de komst van het monument in opdracht van CBK Rotterdam. Snijders is werkzaam als filmmaker in Rotterdam en maakte eerder, in samenwerking met Hester Terpstra, de serie Rotterdam Pride Life die werd uitgezonden op OPEN Rotterdam.