Al enige tijd wordt er hard gewerkt aan de voorbereidingen van het monumentale kunstwerk Sash van kunstenaar Ron van der Ende. Het kunstwerk is een wens vanuit het bewonersinitiatief Kunst op de Kop. Dit initiatief maakt zich hard voor de leefbaarheid rondom metrostation Voorschoterlaan in Kralingen, dat dreigt te verrommelen. Deze zomer wordt de buitenruimte opgeknapt én zal Van der Ende zijn kunstwerk monteren aan de gevel van een appartementencomplex op de hoek van de Voorschoterlaan en Oudedijk.

Het bas-reliëf van een schuifraam (Sash in het Engels) wordt sterk uitvergroot en perspectivisch vervormd, waardoor het op een spectaculaire manier uit de gevel komt. De gevel wordt niet ontkend, maar met de open sculptuur juist compleet gemaakt. De indrukwekkende constructie refereert in vorm en schaal aan een triomfboog. Het werk wordt gemaakt van lokaal gevonden ‘kaphout’ van bomen uit het Kralingse bos. Dit materiaal wordt opnieuw ‘gebakken’ en zodanig verduurzaamd dat het een diepe donkere kleur krijgt. Het kunstwerk legt een verbinding tussen het oude en het nieuwe door een klassiek raam aan te brengen op een recente gevel, uitgevoerd in een ambachtelijke techniek met natuurlijk materiaal.

Ron van der Ende: “Sash wordt mijn eerste grote buitenreliëf. Normaal werk ik met sloophout, maar dat laat zich niet goed aanpassen voor buitengebruik. Ik kies er daarom voor mijn techniek te vertalen naar geschikte materialen voor de buitenruimte. In de zoektocht naar een goed idee met een link naar de wijk kwam ik uit op het schuifraam. Het schuifraam is al aanwezig in de straat met voornamelijk monumentale 19e-eeuwse woningen. Door mijn ontwerp toe te voegen aan de nagenoeg blinde kopgevel, verwijs ik naar de bestaande architectuur en tegelijkertijd naar het (opnieuw) kijken, ademhalen, dromen.

De gevel hoort bij een gebouw van architect Wim Quist en is eigendom van woningcorporatie Woonstad Rotterdam, die het project ondersteunt. Uit een reeks schetsopdrachten aan kunstenaars viel de keuze van de bewoners op Ron van der Ende. Het is het eerste monumentale kunstwerk van Van der Ende in de openbare ruimte van Rotterdam. BKOR leidde samen met artistiek adviseur en beeldend kunstenaar Olphaert den Otter het selectieproces.


Dit project wordt mogelijk gemaakt door BKOR, programma van CBK Rotterdam, en Woonstad Rotterdam.
Met bijdragen van Stichting Droom en Daad, het Mondriaan Fonds en Stichting Job Dura Fonds.