Datum: 24 september om 16.00 uur
Locatie: Eendrachtsstraat 113


De Eendrachtstuin is dit jaar 50 jaar open als buurttuin en dat wordt gevierd met kunst! Op initiatief van een bewoner en ondersteunt door de buurt en tuinbeheerders maakte Floor Milou Smit in opdracht van BKOR meerdere ontwerpen voor een muurschildering, waaruit één favoriet is gekomen. Op 24 september 2021, wanneer de herfst net is begonnen, vieren we om 16.00 uur de nieuwe schildering die de tuin dan rijker is.

Floor Milou Smit (die/diens/hen/hun) studeerde in 2019 af aan de Willem de Kooning Academie met een studie naar muralisme, waarna die direct werd gevonden voor het maken van grote werken in onder andere verschillende interieurs. Voor de wijk Cool werkte die met gedachten die de bewoners aandroegen die hen vertaalde in hun autonome werk: diens werk brengt grote solide vormen met bloemen als positief symbool, kleur in de schaduwrijke tuin die speels en versimpelt (bijna abstract) worden weergegeven. Een eigentijds stilleven met een connectie tot de lange historie van het gebruik van bloemen in de kunst.

De Eendrachtstuin was ooit het privéterrein van een rijke bewoner van de wijk Cool. In 1971 stelde hij de tuin open voor alle buurtbewoners en droeg het eigendom over aan gemeente Rotterdam. Perry Kruithof en Kim Bruijn-Romeijn wonen beiden al hun hele leven in de wijk. Als kind speelden ze er en nu sturen ze de vrijwilligers aan die het groen van de Eendrachtstuin onderhouden. 

Perry Kruithof: “We hebben allebei jonge kinderen en willen graag de bewoners in de wijk bij elkaar brengen. Met zijn tweeën zijn we totaal acht à tien uur per week bezig met de tuin. We openen en sluiten het hek, geven de planten water, vegen het terrein en organiseren activiteiten.”

“Als we onze kinderen ophalen bij de peuterspeelzaal die hier vlakbij zit, gaan we met een groep kinderen en ouders nog even spelen in de Eendrachtstuin. We willen een tuin met activiteiten voor iedereen zijn. Met Kerst, Pasen en Halloween organiseren we een feest voor de kinderen en wijkbewoners. Maar we staan ook open voor andere activiteiten: wie het Suikerfeest wil vieren of tai chi organiseren is welkom!”


De Eendrachtstuin is geopend van 08.00 tot 18.00 uur , in de zomer langer.

 


De uitvoering is mogelijk gemaakt door CBK Rotterdam en Cool aan de Gang.