Nieuwe neon dichtregel op OBS Het Landje

foto Rien Korteknie

Bijna 700 kinderen uit 25 klassen luidden vrijdag 20 mei 2022 de onthulling in van de dichtregel aan de gevel van het schoolgebouw van OBS Het Landje. Met het ontbranden van de neon regel Vroeger wilde ik groot zijn, het was later voor ik het doorhad kwam een traject van vier jaar tot een einde. In opdracht van de Vrienden van Het Landje componeerde voormalig stadsdichter Derek Otte in 2017 drie dichtregels waaruit gekozen kon worden. Het ontwerp van de gerealiseerde versie is gemaakt door Bart Oppenheimer.

In januari 2018 begon de inventarisatie van de technische mogelijkheden en de analyse van de betekenislagen van de regel Vroeger wilde ik groot zijn, het was later voor ik het doorhad. De tekst bevat een sprong in de tijd, wat Oppenheimer ruimtelijk zichtbaar heeft gemaakt door de regel op te knippen en delen te draperen over beide zijden van het gebouw. Daarmee zal de voorbijganger het werk pas begrijpen zodra hij de hoek omloopt. De kale neonbuis is zonder metalen ombouw bevestigd op een stalen frame. Deze keuze ondersteunt de suggestie van een tekst en zorgt tegelijkertijd voor een onderscheid tussen de dichtregel en het gebouw.

Initiatiefnemer en aanjager van de Vrienden van Het Landje was Chris van der Meulen, die op 14 juli 2021 op 49-jarige leeftijd overleed. Na enige tijd heeft kunstenaar Peter Fengler het projectleiderschap opgepakt en kon het werk met enkele aanpassingen worden gerealiseerd.