Vrijdag 24 april om 12 uur vindt in aanwezigheid van wethouder Kasmi de onthulling van het kunstwerk Arcades & Portalen van Michiel Jansen plaats. Hij heeft dit werk voor de tuin van Rotterdamse Munt aan de Rosestraat gemaakt.

De integrale registratie van de live stream is hier te bekijken.

Vijf nieuwe toegangspoorten naar de stadstuinen van Rotterdamse Munt, ontworpen door beeldend kunstenaar Michiel Jansen, worden vrijdag 24 april onthuld. BKOR gaf Jansen in 2019 opdracht om deze entrees te ontwerpen. Arcades & Portalen, de titel van het werk, is sinds deze week te aanschouwen aan de nieuwe locatie van Rotterdamse Munt aan de Rosestraat.

Live stream: virtuele opening Arcades & Portalen
Vanwege de restricties omtrent het Coronavirus leent dit moment zich niet voor een grootse opening van Arcades & Portalen. Daarom live streamen wij de onthulling zoals oorspronkelijk bedoeld op vrijdag 24 april om 12 uur.

Opening door de wethouder
Wethouder Saïd Kasmi (Onderwijs, cultuur en toerisme) opent het kunstwerk en spoken word artieste Carina Fernandes performt haar rhyme, die zij speciaal schreef voor het stadspark.

Rotterdamse kunst in de openbare ruimte
Rotterdamse Munt werkt voor dit project samen met BKOR, een programma van CBK Rotterdam. Een belangrijke pijler van CBK Rotterdam is kunst tot zijn recht laten komen in de publieke ruimte, zodat bewoners van de stad ermee in aanraking komen. Deze samenwerking leent zich daar perfect voor. Een plek als de stadstuinen van Rotterdamse Munt is een verademing in de concrete jungle die je op sommige plekken tegenkomt.
Jansen maakt met Arcades & Portalen een architectonisch werk dat door de organische vormen tot zijn recht komt. Het biedt zowel symbolisch als letterlijk toegang tot de weelderige stadstuinen en staat in contrast met de noeste bouw van de Paperclip, het gebouw tegenover de tuinen van Rotterdamse Munt.

Performance van Carina Fernandes
Rotterdamse Munt en CBK Rotterdam zien de tuinen als een specifieke plek in de stad waar je zowel filosofisch als poëtisch woorden aan kunt geven. Wervelwind, duizendpoot en spoken word artieste Carina Fernandes staat bekend als de Rotterdamse CEO voor Verspreiding van Positieve Energie en dat kunnen we onder de huidige omstandigheden allemaal gebruiken. Nadat wethouder Kasmi de poorten heeft geopend, draagt ook Fernandes via de live stream haar rhyme voor.

Over de kunstenaar
In 2000 studeerde Michiel Jansen (1973) af aan de Academie voor Kunst & Vormgeving in ’s-Hertogenbosch aan de afdeling ‘Beeldhouwen en andere media’. Hij exposeert voornamelijk binnen Europa in galeries en onafhankelijke kunstruimtes. Zijn werk is te vinden in een aantal particuliere collecties en culturele organisaties in Nederland. Hij houdt zich voornamelijk bezig met installaties, sculpturen en collages, gebaseerd op de ruimte waarin ze (of hij) zich bevinden of de materialen waarmee hij werkt. De materiaalkeuze, werkwijze en vormgebruik hebben een sterke link met architectuur, wat een gevolg kan zijn van zijn onafgeronde studie Bouwkunde in de jaren 1992-1994 in Eindhoven. Naast zijn kunstenaarschap is hij altijd bezig geweest met organiseren en produceren en heeft hij actief deel uitgemaakt van TAC in Eindhoven en de Nederlandsche Cacaofabriek in Helmond. Na zijn verhuizing naar Rotterdam heeft hij de SingerSweatShop opgericht, een kunstenaarspand midden in het centrum, met woon-, werk- en exposeermogelijkheden. In 2013 verhuisde hij tijdelijk naar Berlijn en bij zijn terugkeer in 2014 naar Rotterdam richtte hij zich weer fulltime op zijn eigen werk. Sinds 2016 is hij lid van de kunstenaarsgroep If Paradise Is Half As Nice.

Dit toegepaste kunstwerk van Michiel Jansen is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam.