Op zondag 13 februari om 15.00 uur onthult Ove Lucas, directeur CBK Rotterdam, het nieuwe kunstwerk Fontein Maashaven van Jeroen Jongeleen in het bijzijn van de kunstenaar op locatie. Het werk is tot stand gekomen tijdens Studio Paleis Maashaven, een tijdelijke manifestatie van Sculpture International Rotterdam die plaatsvindt tussen 20 januari en 20 februari in het gebied tussen metrostation Maashaven en Het Gemaal op Zuid aan de Pretorialaan.

 

Fontein Maashaven is een door Jongeleen tot kunstwerk uitgeroepen punt in het water van de haven, een ‘object trouvé’. Op onbekende momenten van de dag borrelt deze vanuit de diepte op als een bron en is tijdelijk zichtbaar voor voetgangers vanaf het trottoir. Zijn fontein is een ode aan de rafelranden van de stad en probeert zich niet beter voor te doen: een kunstwerk dat niet kan worden ingekapseld in de stadsmarketing als ‘street art’. Fontein Maashaven wordt opgenomen in de beeldencollectie van SIR.

Voorafgaand aan de onthulling kan men van 13.30 uur – 15.00 uur deelnemen aan de gratis Afrikaanderwijk Verwondertour. Om 15.30 uur wordt er gezamenlijk naar Het Gemaal op Zuid gewandeld.

Tussen 16.00 uur en 17.00 uur gaat Jongeleen tijdens de derde uitzending van Radio Paleis Maashaven in gesprek met Florian Cramer, lector 21st Century Visual Culture/Autonomous Practices aan de Willem de Kooning Academie. Het gesprek wordt ingeleid door een gesproken column van kunsthistoricus en schrijver Sandra SmetsRadio Paleis Maashaven #03 is live bij te wonen bij Het Gemaal op Zuid (max. 25 personen, reserveren niet nodig) en tegelijkertijd online te horen via Operator Radio.

PROGRAMMA
13.30 – 15.00 uur: Afrikaanderwijk Verwondertour

15.00 uur: onthulling kunstwerk Fontein Maashaven van Jeroen Jongeleen door Ove Lucas. Locatie: Maashaven Oostzijde, kade steiger Watertaxi 62

16.00 – 17.00 uur: Inleiding Sandra Smets, waarna gesprek Florian Cramer en Jeroen Jongeleen voor Radio Paleis Maashaven #03. Live vanuit Het Gemaal op Zuid (Pretorialaan 141) en online via Operator Radio.

STUDIO PALEIS MAASHAVEN
Van 20 januari tot 20 februari vindt Studio Paleis Maashaven plaats in het gebied tussen metrostation Maashaven en Het Gemaal op Zuid aan de Pretorialaan. In en rondom Het Gemaal wordt een aantal nieuwe en reeds bestaande kunstwerken getoond én gemaakt. Op vier zondagen zendt Radio Paleis Maashaven live uit vanuit Het Gemaal op Zuid.

Studio Paleis Maashaven is niet alleen een manifestatie van voltooide kunst in de openbare ruimte, maar ook een periode en een plek voor productie vanuit de verbinding met de lokale context en diversiteit. Studio Paleis Maashaven is de ‘light-versie’ van Paleis Maashaven dat startte in 2017 als een langlopend project van Sculpture International Rotterdam vóór en over Rotterdam Zuid.


Mede mogelijk gemaakt door de Vriendenloterij