Op 25 november 2024, tijdens Orange the World Day, de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen, maakte wethouder Zorg Ronald Buijt de komst bekend van een bijzonder en uniek monument. De sculptuur wordt gemaakt door beeldend kunstenaar Narges Mohammadi en krijgt een AAA-locatie aan de Coolsingel. Wij zijn er trots op dat we vandaag, 8 maart 2025, Internationale Vrouwendag, het ontwerp naar buiten kunnen brengen.

Aanleiding
In 2018 werd de 16-jarige Humeyra op haar school in Rotterdam doodgeschoten door haar ex-vriend. Zij was geen uitzondering: femicide, het vermoorden van vrouwen door mannen omdat ze vrouw zijn, komt helaas wereldwijd veel voor, ook in ons land. In de gemeenteraad werd een jaar later een motie aangenomen om Humeyra en alle andere slachtoffers van (huiselijk) geweld tegen vrouwen te herdenken. In samenwerking met Gemeente Rotterdam werd door BKOR en SIR na een selectieprocedure Narges Mohammadi (1993) gekozen om dit monument vorm te geven.

Ontwerp
Huiselijk geweld maakt wat ‘thuis’ zou moeten zijn tot een plek om van weg te vluchten. Mohammadi ontwierp een wand die de voor velen enige veilige plek in een huis verbeeldt: de badkamer, met een deur die op slot kan. Het kunstwerk, dat gemaakt wordt van rode baksteen, heeft twee verschillende zijden: een buitenkant en een binnenkant waarin de objecten uitstulpen dan wel wijken. Doordat de elementen op ware grootte zijn gemaakt kun je jezelf voorstellen in de ruimte die ontstaat, binnen of buiten. De tas op de grond verwijst naar onveiligheid en vluchten: alles wat belangrijk voor je is om te overleven moet in die ene tas passen.

Monument
Het monument vraagt om aandacht voor vrouwen en meisjes die zich in een onveilige situatie bevinden, bevonden of gaan bevinden. Want helaas is het probleem van geweld tegen vrouwen altijd en overal actueel. De regio Rotterdam is koploper in ons land wat betreft huiselijk geweld. Daarom is het goed dat juist hier het eerste permanente monument tegen geweld tegen vouwen komt.

Over de kunstenaar
Sinds de indruk die Mohammadi in 2020 maakte met haar eindexamenwerk aan de KABK in Den Haag is haar carrière in een stroomversnelling geraakt. In 2024 won ze de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Haar werk is inmiddels internationaal gewaardeerd voor wat het is: sterk, betekenisvol, prachtig en beroerend. Culturele tradities, vergankelijkheid en herinnering spelen een grote rol in haar werk, dat voornamelijk bestaat uit grote installaties en sculpturen gemaakt van alledaagse materialen.

Het kunstwerk wordt op de Coolsingel onthuld door wethouder Buijt op 25 november 2025, Orange the World Day.