Onlangs is er een nieuwe muurschildering van kunstenaar Luuk Bode op het opgeknapte Koningsveldeplein geplaatst. Op 3 oktober wordt de muurschildering geopend, tegelijkertijd met een nieuw gevelkunstwerk van Diederik Klomberg.

Het was belangrijk dat de muurschildering Stroke3037 aan zou sluiten bij de energie die er op het plein heerst. Het plein aan de Koningsveldestraat is een actieve plek: kinderen spelen er, veel mensen treffen elkaar daar en in de zomertijd worden er evenementen georganiseerd.

De basis van het ontwerp van Luuk Bode bestaat uit penseelstreken: een verwijzing naar het maken van kunst in het naastgelegen ateliergebouw, waar Luuk ook zijn eigen atelier heeft. De penseelstreken zijn van verschillende signatuur, omdat de kunstenaars in hun ateliers uiteenlopend werk maken. Daarnaast lijkt het ontwerp een opwaartse beweging te hebben. Dit geeft de suggestie van groei weer. Het refereert niet alleen aan het groen op het plein, maar ook aan de bezoekers die daar komen. Opvallend is dat die van alle leeftijden zijn: kleine kinderen met ouders of grootouders, schoolgaande kinderen, jongeren en volwassenen die elkaar daar treffen of het restaurant en de galerie bezoeken. Het kleurgebruik is afgestemd op de omgeving. Er wordt ingespeeld op de aanwezige, kenmerkende kleuren om een connectie te maken. Luuk Bode wilde met deze muurschildering ook een toevoeging aan de omgeving doen door nog niet aanwezige kleuren te gebruiken.

Bode zegt over de muurschildering, “Toen ik aan het werk was, heb ik ervaren dat de abstractie prikkelend werkt bij volwassenen en misschien nog wel meer bij kinderen. Het was mooi om te zien dat de muurschildering vanwege de heldere vormen en kleuren voldoende aantrekkingskracht heeft om interesse te wekken bij een grote groep mensen waarbij niet iedereen vaak met abstracte kunst in aanraking komt. Mensen hebben de neiging om figuratie in het beeld te zoeken. Ik heb al veel verschillende interpretaties voorbij horen komen, van dieren, letters tot Fortnite-skins en Pokemons.  Onder een clubje kinderen ontstond er een levendige discussie wélke Pokemon het was.”

Luuk Bode is een kunstenaar die woont en werkt in Rotterdam. Zijn portfolio toont een grote verscheidenheid aan schilderijen, muurschilderingen, tekeningen en sculpturen. Gedurende zijn carrière ontwikkelde hij een sterk gevoel voor kleur en vormen, waardoor zijn werk steeds abstracter werd. Hoewel de verwijzing naar zijn eerdere werken – met street art-invloeden en iconische cartoonachtige figuren – nog steeds te zien is in de krachtige explosies van vorm en kleur die hij vandaag de dag gebruikt. Het hedendaagse stadslandschap dient als een oneindige inspiratiebron voor Bode. Hij observeert en interpreteert allerlei vormen in elk materiaal: de onvoorspelbare hoeken van moderne skylines, verschuivende perspectieven als je door de straten van de stad loopt, reflecties in het water of de gevel van een gebouw en (merk)tekens op de weg.

In Gallery Untitled is tot en met 3 oktober de solotentoonstelling Invading Space te zien. Deze tentoonstelling geeft een overzicht van het werk van Bode van de afgelopen vier jaar.


Mogelijk gemaakt door CBK Rotterdam, Murals Inc (productie), Wijkraad Liskwartier, Gemeente Rotterdam en Vestia.