Het tijdelijke kunstwerk Time. And Again. (2021) van de Canadese kunstenaar Ken Lum is vanaf 28 januari tot en met 22 februari nog eenmaal te zien, dit keer op de Pretorialaan. Dit werk is onderdeel van Studio Paleis Maashaven, een programma van Sculpture International Rotterdam dat tot en met 20 februari plaatsvindt tussen metrostation Maashaven en Het Gemaal op Zuid. Time. And Again. is gemaakt in opdracht van Kunst in de Stad Antwerpen, waar het in de zomer van 2021 te zien was.

Time. And Again. bestaat uit een serie van vijf affiches. Zij tonen portretten gefotografeerd in Antwerpen in combinatie met een tekst, waarin de afgebeelde personen zich uitlaten over hun relatie met werk. Zoals over de zorgen die zij zich maken als ze geen baan hebben, de problemen die het oplevert om werk te combineren met de zorg voor hun kinderen, of over de impact van dit alles op hun leven. De teksten worden zowel in het Nederlands als Engels getoond. De overkoepelende titel Time. And Again. verwijst naar de Engelse uitdrukking ‘steeds opnieuw’, een zich herhalende en voortdurende situatie. De posters dragen ook afzonderlijke titels, zoals They Have No Idea How Much I Work., How Am I To Take Care of My Children?, I Know I’m Lucky., I’m Always Waiting. en What I Am Going To Do?

Time. And Again. is een project op doorreis: het toont de hedendaagse conditie van sociaal-economische kwetsbaarheid, die breed speelt en vele plekken verbindt. Het werk is voor Rotterdam bovendien betekenisvol omdat Ken Lum hier in 1990 het werk Melly Shum Hates Her Job realiseerde. Op de hoek van de Boomgaardstraat en de Witte de Withstraat is het lachende gezicht van Melly Shum inmiddels een vertrouwd onderdeel van het straatbeeld. Ook in dit werk is de tekst in strijd met het beeld en zet op die manier aan tot denken. Sinds 1990 hangt het aan de zijgevel van het pand waar TENT en het tegenwoordige Kunstinstituut Melly huizen. De laatste – het voormalige Kunstcentrum Witte de With – ontleende bovendien recentelijk haar nieuwe naam aan dit werk van Lum.

Time. And Again. (2021) werd gemaakt in opdracht van Kunst in de Stad Antwerpen. Curator Samuel Saelemakers nam het initiatief om het werk ook in Rotterdam te tonen.