Datum: Donderdag 3 september 2020
Inloop 16.30 uur | Start 17.00 uur
Locatie: Buitenplaats Brienenoord op het Brienenoordeiland
Aansluitende maaltijd (optioneel): € 12,50 per persoon

Donderdag 3 september 2020 vindt de 28e editie van Z-Files, Kunst en de Stad plaats bij Buitenplaats Brienenoord. Aanleiding voor deze Z-files is de première van Maud van den Beuken’s video One to One (Mississippi River) en het kunstproject Waterwerken van Buitenplaats Brienenoord, wat in oktober van start gaat.

 

Kunstproject Waterwerken
Rivier de Maas is een waar natuurfenomeen dat Rotterdam verbindt en verdeelt. Op het Brienenoordeiland wordt een getijdenpark aangelegd om te laten zien wat de rivier doet tussen onze kades in. Buitenplaats Brienenoord ontwikkelde samen met Maurice Meewisse kunstproject Waterweken. Dit project begint in oktober en duurt anderhalf jaar. Verschillende kunstenaars zullen elk in drie maanden tijd een alternatief beeld bieden op onze omgang met water.

Eén van hen is Maud van den Beuken. In deze Z-Files kijken wij onder andere naar de première van haar video die toont hoe zij vorig jaar met Wim Balvert van het Rotterdamse baggerbedrijf Van Oord de Mississippi conserveerde en deze de Noordelijke Atlantische Oceaan liet oversteken. Waar We, the people of water (2019) in de toekomst misschien wel harmonieuzer wonen dan nu in de stad. En tot slot gaan de initiatiefnemers van Waterwerken kort in gesprek met Laurence Peels (projectleider van het getijdenpark). Maurice Meewisse sluit af met een performance.

 

Programma
16.30 | Inloop

17.00 | We, the people of water (2019) video van Jeanne van Heeswijk, Charl Landvreugd en Lukáš Likavčan

17.05 | Wim Balvert in gesprek met Maud van den Beuken onder leiding van moderator Rineke Kraaij

17.20 | Première One to One (Mississippi River) (2020) video van Maud van den Beuken

17.40 | Rowan en Erwin van As met muziek uit de Mosselbar

17.50 | Gesprek met Laurence Peels (Gemeente Rotterdam, water) en Sander Zweerts de Jong (Buitenplaats Brienenoord)

18.00 | Performance door Maurice Meewisse en tekst door Sander Zweerts de Jong


Aanmelden
In verband met de huidige maatregelen rondom Covid-19 is reserveren verplicht. Aanmelden kan door een email te sturen naar sander@buitenplaatsbrienenoord.nl met daarin uw gegevens (naam en telefoonnummer) en of u wilt deelnemen aan de aansluitende maaltijd. De maaltijd wordt ter plaatse via pin afgerekend. Ervaart u Corona gerelateerde klachten, meldt u zich dan zo snel mogelijk af door een mail te sturen naar hetzelfde adres.

 

Z-Files, Kunst en de stad
Z-Files, Kunst en de Stad is een programma waarin kunst, openbare ruimte en de stad aan bod komen door middel van lezingen, events, presentaties, manifestaties, gastcolleges en excursies. Doel van het programma is het onder de aandacht brengen van de bijzondere collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam en het belichten van actuele ontwikkelingen in de stad. Z-Files, Kunst en de Stad – met in het logo de dynamische Z (van Zadkine) – staat voor een programma van reflecties op de activiteiten van BKOR en SIR.