Kleinpolderplein – museum voor verweesde beelden (2012) Observatorium

BKOR archief
Over het kunstwerk

Het Kleinpolderplein (1968) is het grootste verkeersknooppunt van Nederland. In 2011 is er door Observatorium en CBK Rotterdam een begin gemaakt van een beeldenpark onder de fly-overs. In een raster zijn 15 zwarte sokkels geplaatst, die gevuld worden met verweesde beelden; dat zijn kunstwerken die elders in de stad om een of andere reden ‘over zijn’ of ‘weg moeten’.

In het najaar van 2012 zijn er drie kunstwerken geplaatst:
– Buste van Bernard Diamant (1872-1936) van Han Rehm. Bernard Diamant was musicus, dirigent en directeur van de Koninklijke Christelijke Oratorium Vereeniging Excelsior. De buste is oorspronkelijk geplaatst in De Doelen op 31 januari 1938. Het was een eerbetoon aan een groot Rotterdams talent. Han Rehm (Rotterdam, 1908 – 1970) maakte onder meer het in Rotterdam beroemde beeld De Lastdrager, geplaatst in 1950 aan de Hillelaan op Zuid en later verplaatst naar de Waalhaven.
– Sculptuur van kunstenaar Ru de Gier (Rotterdam, 1921 – 2004). Een typerende wederopbouwvoorstelling. Titel en herkomst zijn onbekend. Waarschijnlijk gemaakt voor een inmiddels gesloopte basisschool in het kader van de percentageregeling voor beeldende kunst, circa 1963. De Gier was een specialist in dit genre.
– Kunstwerk zonder titel van Wim van der Horst (1949) en George Degenhart (1936) bestaande uit tien roestvrijstalen elementen. Oorspronkelijk geplaatst in 1989 op het Ammersooiseplein in het kader van de stadsvernieuwing van de Agniesebuurt. In 1994 werden de elementen verplaatst naar het Benthemplein. In 2012 werd dit plein heringericht en werd het CBK benaderd voor herplaatsing van de ‘banken’.

In 2015 is het Zonnehoofd (1964) van Carel Kneulman op het Kleinpolderplein geplaatst. Kneulman (1915-2008) was een experimentele beeldhouwer en is vooral bekend van het beeld Het Lieverdje in Amsterdam, het trefpunt van de Provo’s. Het wandreliëf op de voormalige Thalia bioscoop aan de Kruiskade is ook van zijn hand. Het expressieve Zonnehoofd is een platte bronsplastiek van 2 meter hoog en stond voorheen op een schoolplein.

In 2016 zijn er nog twee werken aan het beeldenpark toegevoegd. Het werk Verschuivingen bestaat uit vijf roestvrijstalen platen, die werden teruggevonden in het depot. Deze platen maakten onderdeel uit van de tien banken van Van der Horst en Degenhart, die al op het beeldenpark geplaatst waren, dus zodoende is het kunstwerk weer in zijn geheel te zien. Ook is er een roestvrijstalen toren met daar bovenop een duif geplaatst, afkomstig uit de Heemkerkschool in Feijenoord. Kunstenaar en jaartal van het werk zijn onbekend. Voor meer informatie Stichting Werkgemeenschap Kleinpolder

lees meer
Over de kunstenaar

Observatorium is een samenwerkingsverband van de kunstenaars Geert van de Camp, André Dekker, Ruud Reutelingsperger en Lieven Poutsma in Rotterdam. Sinds 1997 wijden zij zich aan de verbindingen tussen kunst, landschap en maatschappij. Zij maken sculpturen, die als een gemeenschappelijk goed aanvaard worden, die voor genius loci zorgt en die gebruikt worden.

lees meer