Datum: dinsdag 21 mei 2024
Tijd: 17.30 uur
Locatie: Kretalaan – het noordelijkste puntje van de boulevard in Nesselande aan het strand


Op dinsdag 21 mei om 17.30 uur wordt het kunstwerk Zicht op wind feestelijk onthuld door wethouder Cultuur Said Kasmi. De sculptuur van beeldend kunstenaar Madelon Hooykaas vormt een boegbeeld voor de uiterste punt van het strand van Nesselande, hellend over het water aan de kop van de recent opgeleverde wijk Noorderstrand aan de Kretalaan. De totstandkoming van het werk kende een lange periode en vele procedures. BKOR is verheugd dat met Zicht op wind een sculptuur van de gelauwerde kunstenaar Madelon Hooykaas aan de Rotterdamse Beeldencollectie is toegevoegd.

Over het kunstwerk
Zicht op wind is door Hooykaas speciaal ontworpen voor de Zevenhuizerplas in Nesselande. Het project is voortgekomen uit een kunstenplan onder leiding van BKOR en in opdracht van gemeente Rotterdam, naar aanleiding van de herontwikkeling in de jaren 1990 en de toentertijd geldende percentageregeling. Het gebied bestond vanaf de middeleeuwen uit moerassig veen. Door turfwinning en vervening ontstonden grote plassen met daaromheen polders, waarna in de jaren 1990 werd begonnen met de ontwikkeling van de Vinex-wijk Nesselande. Toen Hooykaas met beeldend kunstenaar Elsa Stansfield (1945-2004) in 2000 de opdracht kreeg, was de aanleg van Nesselande pas net opgestart – er woonde nog bijna niemand.
Met Zicht op wind verwijst Hooykaas naar het feit dat Nesselande 5,5 meter onder zeeniveau ligt. Het is daarmee één van de laagstgelegen plekken in Nederland. De kunstenaar zag graag dat de toekomstige bewoners van Nesselande zich daar bewust van zouden zijn. Daarom duidt de blauwe lichtring het Normaal Amsterdams Peil (NAP) aan. Ondanks dat het water op en neer gaat, blijft het NAP gelijk. Zoals de titel suggereert, probeert Hooykaas ook de wind zichtbaar te maken in dit kunstwerk. Het roestvrijstalen fundament staat in verbinding met het water en verwijst naar het NAP dat vaststaat. Maar in tegenstelling tot die stevige basis is de windvaan altijd in beweging. ‘s Avonds gloeit de windvaan na dankzij de geelgroene fosforescerende verf.

Over de kunstenaar
Madelon Hooykaas (1942), opgegroeid in Rotterdam, heeft sinds de jaren 1970 een alomvattende artistieke insteek ontwikkeld met betrekking tot haar kunst en onderzoek naar fotografie, film, installatie en video, interactieve- en performancekunst en kunst in de openbare ruimte. Haar werk bevat terugkerende thema’s als fysieke en menselijke landschappen, water en licht, herinnering en aanwezigheid, verlies en abstractie, en minimalisme en formalisme. Tussen 1972 en 2004 werkte Hooykaas samen met Elsa Stansfield (Glasgow, 1945 – Amsterdam, 2004) als het samenwerkingsverband Stansfield/Hooykaas. Hun werk is opgenomen in collecties waaronder Tate, Londen; MoMA, New York, Stedelijk Museum, Amsterdam en Bonnefanten, Maastricht. In 2023 verscheen de monografie The Artist as Explorer over Madelon Hooykaas bij uitgeverij Jap Sam Books.

Programma
Om 17.30 uur start het programma met een speech van wethouder Cultuur Said Kasmi. Sandra Smets (kunsthistoricus) spreekt een essay uit over het kunstwerk en de openbare kunstcollectie van Rotterdam. Presentator Guus Bok gaat in gesprek met kunstenaar Madelon Hooykaas, Arjen Knoester (stedenbouwkundige gemeente Rotterdam) en Marjolijn van der Meijden (projectleider BKOR). Aansluitend wordt een speciaal voor dit werk gemaakt klankstuk ten gehore gebracht door geluidskunstenaar Roel Meelkop. Na de onthulling volgt een feestelijke toast op het nieuwe kunstwerk met een lekker hapje erbij.