Baken (1971) Per Abramsen & Rob Maingay

BKOR archief
Over het kunstwerk

De kunstenaars Maingay en Abramsen hebben een half jaar gewerkt aan dit vier ton wegende illegale beeld, dat in 1971 geschonken werd aan de stadsbewoners. Ze verspreidden pamfletten bij omwonenden. Wachten op het oordeel van een gespecialiseerde gemeentelijke commissie werd door hen als tijdverspilling beschouwd. Gewoon maken die kunst, vonden zij. Zonder toestemming plaatsten zij dit object van buizen en beton, Baken geheten, bij een winkelcentrum in de wijk Groot IJsselmonde. Het is een vreemd en onvergelijkbaar beeld, dat lijkt te worden omarmd door omwonenden. In de praktijk wordt het regelmatig gebruikt om op te zitten en met elkaar te praten.

 

lees meer
Over Per Abramsen

Per Abramsen (Rotterdam, 1941 – Rotterdam, 2018) woonde en werkte in Rotterdam en Zuid-Frankrijk. Hij exposeerde in Marseille, Parijs, Philadelphia, New York, Basel, Chicago en in vele Nederlandse musea. Zijn werk bevindt zich in collecties van nationale en internationale musea. Abramsen werkt met een combinatie van geconstrueerde en organische vormen. Sinds 1990 werkt hij met schaduwen, geïnspireerd door het felle licht in Zuid-Frankrijk. Het samenspel van licht, vorm en schaduw is belangrijk in het werk van Abramsen. Hij heeft diverse werken in de openbare ruimte gemaakt. Hij nam deel aan verschillende culturele commissies en besturen in Rotterdam en was voorzitter van de Beroepsvereniging Beeldende Kunstenaars (BBK). Als kunstenaar is hij verbonden aan galerie RAM, waar hij in 2001 ook het interieur voor ontwierp.

lees meer
Over Rob Maingay

Rob Maingay (Semarang, 1939 – Rotterdam, 2016) is een Nederlandse beeldhouwer, architect en meubelontwerper. Hij werd geboren in Semarang op Midden-Java in voormalig Nederlands-Indië en studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam. De kunstenaar woont en werkt in Rotterdam-Vreewijk.

lees meer