Op Opbouwdag, zaterdag 18 mei, presenteert BKOR alweer de zevende editie van de routekaart Kunstroute Rotterdam. Dit keer heeft de route als thema kunst en architectuur uit de wederopbouwperiode van Rotterdam. De kaart is tot stand gekomen in samenwerking met Platform Wederopbouw Rotterdam. Kunstroute Rotterdam, van Centraal Station naar Overschie is een wandel- of fietsroute langs 20 kunstwerken en 11 architectonische bouwwerken. Het vertrekpunt is de noordzijde van het Centraal Station en via de Stationssingel, Diergaarde Blijdorp en het Kleinpolderplein leidt de route u naar Overschie. Het ‘eindpunt’ is het kunstwerk Mikado (1975) van André Volten bij Rotterdam The Hague Airport.

Overschie
Kort na de Tweede Wereldoorlog groeide Overschie uit tot een belangrijk stadsdeel. De stad kampte met woningnood en ook de nieuwe economie had ruimte nodig. Daarom werden er vanaf de jaren vijftig in rap tempo veel woningen, scholen en winkels gebouwd. Door de experimentele systeembouw werd Overschie een architectonische proeftuin. Het werd een stedelijke wijk met rust, ruimte en harmonie. Dusdanig dat toen de woningen eind vorige eeuw aftakelden, architecten protesteerden tegen sloop en opriepen om te renoveren. Want het oude dorp was weliswaar opgeslokt door de vooruitgang, maar intussen was Overschie een tijdmachine die ons terugbrengt naar de vooruitgangsidealen van de jaren vijftig.

Opbouwdagen
Rotterdam viert van 16 tot en met 19 mei 2024 de wederopbouw van de stad. Tijdens deze zogenoemde Opbouwdagen worden er vele rondleidingen, lezingen en exposities georganiseerd op verschillende plekken in de stad. Ter gelegenheid van de nieuwe routekaart organiseert Platform Wederopbouw Rotterdam een fietstour op zaterdag 18 mei van 14.00 tot 16.00 uur. Tijdens deze fietstocht laat gids en wederopbouwkenner Paul Groenendijk boeiende kunst en architectuur zien uit de Kunstroute Rotterdam, van Centraal Station naar Overschie.

Datum Zaterdag 18 mei
Tijd 14.00 – 16.00 uur
Startlocatie Stationssingel, noordzijde Centraal Station
Eindlocatie Burgemeester Baumannlaan, Overschie
Prijs 7,50 euro
Deelnemers Maximaal 17
Let op Neem je eigen fiets mee, of huur een OV-fiets op het station
Aanmelden kan hier

Kunstroutes
De afgelopen jaren heeft BKOR diverse kunstroutes gemaakt, die langs vele kunstwerken verspreid door de hele stad leiden. Alle routes worden als pdf in het Nederlands en Engels aangeboden via deze website, maar een opvouwbare plattegrond is ook nog steeds gratis verkrijgbaar bij Rotterdam Tourist Information op het Stationsplein. De routes zijn ook toegankelijk gemaakt voor je mobiele telefoon zonder een app te hoeven downloaden. Ga naar www.bkor.nl/routes, selecteer de route die je wilt lopen of fietsen, en zie waar je je op de plattegrond bevindt. Benieuwd naar de overige zes edities van Kunstroute Rotterdam? Kijk hier voor een overzicht. Veel wandel- of fietsplezier!