Levens 10.000 stenen (2022) Martine Herman

foto Otto Snoek
Over het kunstwerk

Op 30 juli 1942 zijn vanuit Loods 24 de deportaties begonnen van Joodse Rotterdammers en Joden die op de Zuidhollandse eilanden woonden. De jaarlijkse herdenking vindt plaats aan de Eva Cohen-Hartogkade bij de ‘Muur’, een gedeelte van de muur die rondom het terrein stond waarbinnen Loods 24 zich bevond, en het Joods kindermonument, een halve cirkel met de 686 namen van omgekomen kinderen. Op initiatief van Stichting Loods24 en Joods kindermonument en gemeente Rotterdam heeft in 2022 de herinrichting van de Eva Cohen-Hartogkade plaatsgevonden. Deze kade is vergroend en voorzien van nieuwe bestrating. De nieuwe inrichting bestaat uit een speciaal landschapsontwerp van kunstenaar Martine Herman, die 10.000 unieke stenen heeft geïntegreerd in de looppaden tussen grote groene oppervlaktes met zachtjes wuivende siergrassen. De ‘lege’, onbeplante delen van het ontwerp verwijzen naar de lege plekken die in de samenleving zijn ontstaan door de dood van veel Joodse stadsgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De 10.000 stenen, afkomstig uit verschillende Nederlandse steden, staan symbool voor de ongeveer 10.000 Rotterdamse Joden die nooit meer zijn teruggekeerd. De naam van dit nieuwe monument wordt officieel onder elkaar geschreven:
levens
10.000
stenen

In opdracht van Stichting Loods 24 en gemeente Rotterdam heeft BKOR de integratie van de stenen in het landschapsontwerp begeleid. BKOR bracht de initiatiefnemer en gemeente Rotterdam in contact met kunstenaar Martine Herman, waarna zij aan het projectteam werd toegevoegd.

lees meer
Over de kunstenaar

Martine Herman (1970) studeerde Architectonische Vormgeving / Monumentaal aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (ArtEZ). Als afgestudeerd ontwerper begeleide zij lange tijd kunstprojecten in de openbare ruimte voor gemeentes en woningcorporaties. Haar interesse is in de loop der jaren verschoven van pleinen, straten en wijken naar tuinen, parken en openbaar groen. Sinds 2012 is zij partner bij Tuinatelier Herman & Vermeulen.

lees meer