Razziamonument (2023) Anne Wenzel

foto Lotte Stekelenburg
Over het kunstwerk

Op vrijdag 10 november 2023 is het Razziamonument onthuld door burgemeester Aboutaleb in het plantsoen aan de Parkkade. Beeldend kunstenaar Anne Wenzel ontwierp het Razziamonument, waarin eenheid en verscheurdheid centraal staan. Stichting Razziamonument Rotterdam nam het initiatief om dit monument te realiseren. Het Razziamonument is een herdenkingsmonument voor alle slachtoffers van de razzia, die plaatsvond op 10 en 11 november 1944 in Rotterdam en Schiedam. Het beeld bestaat uit een man en een vrouw die op afstand van elkaar geplaatst zijn. Ooit waren de figuren één geheel, maar door de razzia zijn ze van elkaar gescheiden. Zoals geliefden door de razzia bruut uit elkaar werden getrokken, zo maakt het beeld deze wrede scheiding voelbaar. De wond die is geslagen door de scheiding is letterlijk en figuurlijk zichtbaar – in kleur en vorm. De vrouw symboliseert alle vrouwen die achterbleven en af moesten wachten óf hun geliefden terug zouden keren, en zo ja, wanneer. De man staat voor alle mannen en jongens die afgevoerd werden. De emotionele kracht van het beeld is groot: je voelt en ziet de hartverscheurende pijn van de achterblijvers en de wanhoop van de gedeporteerden. Ondanks hun kwetsbaarheid zijn ze niet gebroken, maar vol vertrouwen en kracht.

Over de razzia
Op 10 en 11 november 1944 deporteren de nazi’s, minutieus voorbereid en onverwacht, 52.000 Rotterdamse en Schiedamse mannen tussen de 17 en 40 jaar. De meesten van hen worden als dwangarbeider naar Duitsland afgevoerd. Maandenlang moeten zij hun dierbaren in angst en onzekerheid achterlaten. Door uitputting, ziekte, slechte verzorging, ongelukken, bombardementen en vluchtpogingen overleven ruim 500 mannen de verschrikkingen niet.

Stichting Razziamonument Rotterdam startte samen met BKOR het traject om een monument te ontwikkelen. Het ontwerp van Anne Wenzel werd unaniem gekozen uit een longlist van kunstenaars. Tijdens de jaarlijkse razziaherdenking in 2021 presenteerden de initiatiefnemers René Versluis en Jan Willem Cleijpool van Stichting Razziamonument Rotterdam het schetsontwerp, dat onthuld werd door burgemeester Aboutaleb. Anne Wenzel en haar team werkten samen met Luigi Zuliani in nauw contact met de initiatiefnemers, BKOR en gemeente Rotterdam aan de realisatie van het monument.

lees meer
Over de kunstenaar

De Rotterdamse kunstenaar Anne Wenzel (Schüttorf, 1972) is een internationaal bekend beeldhouwer en werkt hoofdzakelijk met keramiek. Van 1992 tot 1997 studeerde zij aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede en zij studeerde enige tijd in Barcelona. Sinds 2008 woont en werk Wenzel in Rotterdam. Ze werd genomineerd voor diverse kunstprijzen, waaronder de Prix de Rome in 2007 en Dolf Henkes prijs in 2009. In 2010 won zij de Sidney Meyer Fund Australian Ceramic Award (categorie International Artist) en in 2014 was zij de winnaar van de European Ceramic Context in Bornholm, Denemarken. In haar werk gaan opbouwen en afbreken hand in hand samen; schoonheid en verwoesting ontmoeten elkaar. Thema’s als heldendom, heroïek en verval inspireren haar. Zij experimenteert met verschillende soorten glazuur, kleuren en bewerkingstechnieken, waardoor het keramiek gedeeltelijk kan glanzen, ruw kan lijken of juist lijkt te smelten. Haar werk is in vele museale en privé collecties opgenomen, zowel in binnen- als buitenland. Ook heeft zij deelgenomen aan talloze exposities. In 2014 had zij de solotentoonstelling The Opaque Palace in TENT. En in 2023 had zij de solotentoonstelling Carte Blanche (fuck the dictator) in het Stedelijk Museum Schiedam. Ook heeft zij al diverse beelden voor de openbare ruimte gemaakt, waaronder een grote fontein (2016) voor de rechtbank van Zwolle en Monument voor Vrijheid (2020) in ‘s-Hertogenbosch.

lees meer