Wilhelminafontein (1898) Henri Evers & Simon Miedema

foto Otto Snoek
Over het kunstwerk

De Wilhelminafontein werd in 1898 opgericht ter ere van de troonsbestijging van koningin Wilhelmina. Het is een ontwerp van architect Henri Evers, de architect van het Rotterdamse stadhuis wiens naam op de achterkant van de fontein te lezen is. De bronzen beelden op het monument zijn van de hand van Simon Miedema, een beeldhouwer die ook de gevelbeelden voor het Witte Huis aan de Geldersekade maakte. Hij vervaardigde de gevleugelde vrouwenfiguur bovenop de zuil en de scheepsboegen, die aan beide kanten uit het monument steken als sproeiers van de fontein. Op de gedenkplaat is te lezen: Hulde aan Koningin Wilhelmina der Nederlanden bij Hare Troonsbestijging. Het stenen bassin diende als opvangbekken voor het water van de fontein. Later ook als plantenbak, want aan het begin van de jaren ’90 veroorzaakten wortels van de kastanjeboom (waarschijnlijk eveneens in 1898 geplant) waarschijnlijk voor scheuren in het bassin. Door inzet van de bewonersorganisatie Noordereiland en met steun van deelgemeente Feijenoord en de vereniging Historisch Rotterdam, kon het beeld in 1998 worden gerestaureerd.

lees meer
Over Henri Evers

Henri Evers (Ellecom, 1855 – Wassenaar, 1929) was een Nederlands architect. Na zijn studie in Den Haag en Antwerpen werkte hij in Brussel, Wenen en Boedapest. In 1885 keerde hij terug naar Nederland en vestigde zich als architect in Amsterdam. In 1887 werd Evers hoofd van de afdeling Bouwkunst van de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam en hij was van 1902 tot 1926 hoogleraar aan de TU in Delft. In zijn architectuur zien we ideeën van Berlage en Jugendstil kenmerken terug. Het Rotterdamse Stadhuis is een ontwerp van Evers en gebouwd tussen 1914 en 1920.

lees meer
Over Simon Miedema

Simon Miedema (Harlingen, 1860 – Rotterdam, 1934) was een Nederlands beeldhouwer, die zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam volgde. Miedema was actief in een bouwkunstvereniging, waar hij opdrachten aan dankte voor beeldhouwwerk en ornamentiek in Renaissance- en Lodewijkstijlen. Zijn stijl bleef 19e-eeuws. Hij heeft meerdere beeldhouwwerken in de Maasstad vervaardigd, waaronder de gevelbeelden van het Witte Huis aan de Wijnhaven.

lees meer