Datum: zondag 3 oktober om 16.30 uur
Locatie: Koningsveldeplein / Koningsveldestraat 14


Zondag 3 oktober 2021 worden om 16.30 uur de Gargouilles van het Koningsveldeplein gemaakt door Diederik Klomberg geopend. Kort geleden werden deze sprookjesachtige keramische waterkoppen geplaatst aan het ateliergebouw van Stichting Kunst Accommodatie Rotterdam (ofwel SKAR) op het plein aan de Koningsveldestraat.

In 2019 namen BKOR en SKAR initiatief om een kunstopdracht te formuleren naar aanleiding van het gereedkomen van het nieuwe waterplein aan de Koningsveldestraat. Beide partijen kozen, destijds in samenwerking met gemeente Rotterdam, voor een ontwerp van kunstenaar Diederik Klomberg, die eerder ook waterobjecten ontwierp. Voor dit ontwerp greep Klomberg terug op de griezelige waterspuwers die je vaak aan grote kerken ziet. Deze waterspuwers ofwel gargouilles spugen het hemelwater uit wat op de bouwwerken terecht komt. De waterkoppen van Klomberg doen dat ook; wanneer het regent, stroomt het dakwater van het ateliergebouw via waterpijpen door de verschillende hoofden. Het ene hoofd spuwt via de ogen, het andere via de mond of neus waarna het wordt opgevangen in het waterbasin verstopt onder het speelplein. Daar blijft het water opgeslagen tot het nodig is in droge perioden.

Diederik Klomberg over zijn werk Gargouilles van het Koningsveldeplein:

“Sinds we kampen met droogteperiodes en watertekorten ten gevolge van het veranderde klimaat is het noodzakelijk dat we spaarzaam omgaan met het beschikbare water. Waar te veel water dreigt in natte tijden dienen we de afvoer te reguleren en het water eventueel op te slaan voor droge periodes. Water is het meest essentiële element voor het menselijk lichaam. Het voedt, hydrateert, koelt en reinigt. Dagelijks stromen er enkele liters door ons lichaam. Bij deze acht gargouilles komt het water niet alleen uit de mondopening, maar ook uit neusgaten, ogen en oren. Immers bij het huilen of snotteren verlaat het water ook het gelaat. De koppen zijn vervaardigd van mallen die zijn afgegoten van mannelijke en vrouwelijke modellen en krijgen door de vergrote lichaamsopeningen iets karikaturaals.”

Programma
16.30 uur – Opening door Olof van der Wal (directeur SKAR) en Margi Geerlinks (fotograaf, Galerie 158)
17.00 uur – Hapje en drankje verzorgd door de Kok en de Tuinman
18.00 uur – Einde