Sinds 2018 is CBK Rotterdam en Sculpture International Rotterdam (SIR) in de omgeving van metrostation Maashaven actief met het kunstprogramma Paleis Maashaven. Vanwege de coronamaatregelen hebben we het programma enige tijd niet kunnen uitvoeren, maar begin 2022 zijn we weer van start gegaan met Radio Paleis Maashaven, vier radio-uitzendingen vanuit het Gemaal op Zuid. Een spectaculaire bijeenkomst was bijvoorbeeld de onthulling van het kunstwerk Fontein Maashaven. Deze fontein spuit op onverwachte momenten water in de Maashaven. Het kunstwerk is van de in Charlois woonachtige Jeroen Jongeleen.

Een ander plan is een bijzonder en monumentaal sculptuur uit 1964 van kunstenaar André Volten herplaatsen op de Dordtselaan, in nabijheid van metrostation Maashaven. Toen er een basisschool in Schiebroek werd afgebroken, werden wij benaderd of we het kunstwerk wilden bewaren en een andere plek konden geven. Omdat het een kunstwerk is van een belangrijke kunstenaar, hebben we het werk opgeslagen en laten we het werk restaureren. In samenwerking met Stadsontwikkeling van gemeente Rotterdam hebben we een prachtige plek gevonden in de middenberm van de Dordtselaan. Het acht meter hoge kunstwerk kan vanaf een grote afstand gezien worden en werkt daardoor als een soort markering in de wijk én de stad.

André Volten (Andijk, 1925 – Amsterdam, 2002) was één van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse beeldhouwers. Hij ontwikkelde een non-figuratieve beeldhouwkunst met veel roestvrij staal. In de jaren 1950 en 1960 was zijn werk kenmerkend voor nieuwe ontwikkelingen binnen de kunst. In de openbare ruimte maakte hij veel vrijstaande sculpturen met een geometrische vormentaal. Voor Rotterdam heeft hij zeven kunstwerken gemaakt, zoals het bekende werk Mikado (1975) in het water bij Rotterdam The Hague Airport.

Op vrijdag 22 juli van 16.00 tot 17.00 uur zijn buurtbewoners uitgenodigd in de Cultuurwerkplaats Tarwewijk (adres Cillershoekstraat 1). Voor meer informatie of vragen is Sannetje van Haarst (projecteider SIR) beschikbaar via production@sculptureinternationalrotterdam.nl of neem contact op via 010-4360288.